K. Ž. | 16. 10. 2024, 17:30

Pa kdo je tu nor?! Ob priljubljenem jezeru za zemljišče zahtevajo že 53 milijonov evrov!

Profimedia

V sosednji Avstriji se držijo za glavo! Nepremičnine ob priljubljenem Vrbskem jezeru so namreč postale nesramno drage.

Ne le v Sloveniji, očitno tudi ponekod v Avstriji cene nepremičnine dosegajo vrtoglave vsote. Nedavno poročilo odbora za vodno gospodarstvo in javne vodne vire je v Celovcu postalo tema goreče debate. To je namreč pokazalo, kako nesramne visoke so cene zemljišč ob Vrbskem jezeru.

Dežela Koroška je v zadnjih letih uredila 27 prostih dostopov do jezera, da bi tako preprečila pozidavo obale. Ob tem so pristojni pozvali državo, da vse prihodke od dajatev za motorne čolne, ki znašajo približno tri milijone evrov letno, nameni za ohranjanje ekološke funkcionalnosti jezera in za odkup zemljišč ob jezeru samem. A do samega odkupa v zadnjih dveh letih ni prišlo, saj so cene zemljišč preprosto predrage, navaja oe24.

Profimedia

Zemljišče ob jezeru stane 53 milijonov evrov

Dežela Koroška je razmišljala o odkupu 10.219 kvadratnih metrov velikega zemljišča ob jezeru, ki je naprodaj v Krumpendorfu. Vse pa se je ustavilo ob ceni, saj je ta znašala 53 milijonov evrov. En kvadratni meter tako stane skoraj 5.200 evrov. Komisija, ki je pristojna za območje obale jezera, se je naposled soglasno odločila, da je cena pretirana. Prav tako je bil po njenem mnenju dostop do jezera premajhen.

Dežela je nato pod drobnogled vzela še dve dražji zemljišči: 359 kvadratnih metrov veliko območje na Sattnitzu so ponujali za 350.000 evrov, vendar to ni vključevalo dostopa do vode. V Steindorfu am Ossiacher See pa so 6.886 kvadratnih metrov veliko zemljišče ponujali za 962.000 evrov. Tudi ta nakup je komisija hitro zavrnila.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil