29. 5. 2024, 21:23 | Vir: STA

Je bila meritev rekordne temperature napačna? Meteorološki urad je pojasnil, da ...

Profimedia

Kriva bi lahko bila napaka v senzorju. 

Meritev na postaji, ki je v indijski prestolnici New Delhi izmerila domnevno rekordnih 52,9 stopinje Celzija bi lahko bila napačna, je opozoril indijski meteorološki urad in pojasnil, da bi za visoko meritev lahko bila odgovorna napaka v senzorju. Ob tem je urad dodal, da bo pregledal podatke postaje in delo senzorja.

"Mungeshpur je poročal o 52,9 stopinjah Celzija, kar je odstopalo v primerjavi z drugimi merilnimi postajami. To bi lahko bila posledica napake v senzorju ali lokalnega dejavnika," je pojasnil meteorološki urad, ki se je pri tem skliceval na merilno postajo na obrobju New Delhija.

Tanjug/STA

Meteorološki urad je sicer pred tem poročal, da so na merilnih postajah Mungeshpur in Narela v predmestju New Delhija v torek izmerili temperaturo 49,9 stopinje Celzija. Za zdaj še ni znano, ali so bile tudi te meritve napačne. Dotlej je sicer rekordna temperatura v prestolnici znašala 49,2 stopinje Celzija, kolikor so v nekaterih delih mesta izmerili maja 2022.

Vremenoslovci so medtem v prestolnici razglasili rdeče opozorilo zaradi vročine, oblasti pa so tudi opozorile na pomanjkanje vode. Ponekod so že prekinili oskrbo z vodo ali so jo omejili.

Visoke temperature v prestolnici so po nekaterih ocenah posledica vročega vetra iz zvezne države Radžastan, kjer so bile temperature v torek s 50,5 stopinje Celzija najvišje v Indiji. V puščavski regiji Phalodi v Radžastanu so tudi izmerili dosedanji indijski temperaturni rekord iz leta 2016, ki naj bi ga današnja meritev presegla. Ta je znašal 51 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec