K. R. | 8. 6. 2024, 09:47

Umrl legendarni astronavt, ki je prvi obkrožil luno in posnel eno najbolj znanih fotografij našega planeta

Profimedia

Bil je eden od trojice, ki je kot prva v zgodovini zapustila Zemljino orbito in se podala do našega naravnega satelita.

Umrl je nekdanji ameriški astronavt in eden od prvih treh ljudi, ki so obkrožili Luno William Anders, ki se je v zgodovino zapisal tudi s tem, ko je med Nasino misijo Apollo 8 posnel ikoničo fotografijo našega planeta, znano kot "Earthrise" (vzhod Zemlje). Anders je umrl v petek v  zvezni državi Washington v strmoglavljenju manjšega letala, ki ga je pilotiral. Star je bil 90 let.

Profimedia

Potoval 386 tisoč kilometrov do Lune

Upokojeni astronavt je bil po poročanju ameriških lokalnih medijev edina oseba na krovu strmoglavljenega letala. Šlo naj bi za starodobno enomotorno letalo T-34 Mentor. Televizijska postaja KCPQ-TV je prikazala videoposnetek, na katerem je videti letalo, ki je strmo padalo, preden je trčilo v vodo blizu obale.

Anders je diplomiral na ameriški pomorski akademiji kot pilot letalskih sil in se leta 1963 pridružil Nasi kot član tretje astronavtske skupine. Na vesoljko misijo je odšel 21. decembra 1968, ko je Apollo 8 prvič poletel s posadko, ki je zapustila Zemljino orbito in prepotovala 386 tisoč kilometrov do Lune.

Profimedia

V vesolje je poletel skupaj s Frankom Bormanom, ki je poveljeval misiji, in Jamesom Lovellom, ki je kasneje poveljeval misiji Apollo 13. 

Ob vrnitvi postali nacionalni junaki

Čeprav so misijo Apollo 8 prvotno načrtovali za leto 1969, so jo izvedli predčasno, saj so se bali, jih bo prehitela Sovjetska zveza. Zaradi spremembe načrtov se je posadka za tvegano zgodovinsko misijo lahko pripravljala le nekaj mesecev. 

Med letom je nastala tudi ena najbolj znanih fotografij v zgodovini - posnetek Zemlje, ki vzhaja nad luninim obzorjem. Ko so se astronavti po opravljeni tridnevni misiji vrnili na Zemljo, so jih v ZDA pričakali kot nacionalne junake. Revija Time jih je razglasila za osebe leta.

Ikonična fotografija modrega planeta, ki jo je med misijo Apollo 8 posnel William Anders.

Ikonična fotografija modrega planeta, ki jo je med misijo Apollo 8 posnel William Anders.

Profimedia

Njihova misija je utrla pot misiji Apollo 11, katere posadka je sedem mesecev kasneje kot prva v zgodovini pristala na Luni in zmagala v vesoljski tekmi, ki se je med hladno vojno odvila med ZDA in Sovjetsko zvezo, piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec