20. 9. 2024, 17:00 | Vir: STA

Šok za nakupovalce: Nama gre v prodajo

Fotografija je simbolična.

Borut Živulović /BOBO

Zagrebška Nama gre v prodajo.

Trgovsko sodišče v Zagrebu je odredilo prodajo nepremičnin Name v središču hrvaške prestolnice v vrednosti skoraj 22 milijonov evrov, je v četrtek poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Zagrebška Nama je bila ena najbolj znanih veleblagovnic te legendarne jugoslovanske verige, še danes pa velja za enega od simbolov mesta.

Trgovsko sodišče je v svojem sklepu obenem ugotovilo, da je družba Croatia Osiguranje prijavila ločeno pravico v višini 1,4 milijona evrov, država pa 8,7 milijona evrov. Vrednost nepremičnin in pogoje prodaje bo določilo naknadno.

"Sodišče je ugotovilo, da je stečajni upravitelj dostavil cenitev nepremičnin, iz katere je razvidno, da so nepremičnine in dve dvorišči v Ilici ocenjeni na 21.862.900 evrov. Posledično obstaja velika verjetnost, da se bo s prodajo nepremičnin poravnalo ne samo ločene, ampak tudi stečajne upnike," je še zapisalo v sklepu.

Postopek prodaje nepremičnin se je na zahtevo družbe Croatia Osiguranje začel decembra lani, skoraj 23 let po začetku stečaja Name.

Nama, katere ime izhaja iz kratice za Narodni magazin, je bila nekoč sinonim za kakovostne izdelke in široko ponudbo izdelkov za vsakodnevno uporabo. Ustanovljena je bila leta 1945 ter je bila pomemben del širše mreže trgovin po vseh večjih mestih v tedanji Jugoslaviji, tudi v Ljubljani in Zagrebu.

Eno od največjih zavarovalniških podjetij na Hrvaškem Croatia Osiguranje je po razpadu Jugoslavije sodelovalo pri prestrukturiranju Naminih enot in v obdobju privatizacije prevzelo določene dele trgovine, predvsem z namenom upravljanja njenih nepremičnin.

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec