T. R. K. | 17. 6. 2024, 16:00

Zaradi ognjenih črvov na Jadranu izdano opozorilo: "Nikar ne počnite tega!"

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Zaradi ognjenih črvov v črnogorskem delu Jadrana so sprožili alarm, turiste in domačine pa opozorili, kaj storiti, če naletijo na to morsko žival.

Ognjeni črvi se širijo po Jadranu, zdaj pa so se pojavili tudi na črnogorski obali. Natančneje so jih opazili tudi na plažah v Budvi. Posledično so sprožili tudi alarm, turiste in domačine pa opozorili, kaj storiti, če naletijo na to morsko žival.

Od kod nenadna invazija mesojedih črvov, je pojasnil biolog Kristijan Ovari: "Gre za t. i. ščetinko, katere naravni habitat so tropska območja, kot sta obala Afrike in Južne Amerike. V Jadran so najverjetneje prispele s križarkami. Ker v Jadranu nimajo naravnih sovražnikov, ki bi uravnavali njihovo števila, se svobodno razmnožujejo."  Po besedah ​​biologa se ognjeni črvi prehranjujejo z manjšimi mehkužci. Po naravi niso agresivni, dokler ne začutijo nevarnosti. Zato je ključno, da se jih ljudje ne dotikajo. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Ognjeni črvi so lahko nevarni, saj so njihove bodice polne nevrotoksinov. Ta strup povzroča vrtoglavico in glavobole. Na mestu pika običajno nastane velika oteklina in rdečica. Težava je v tem, da so njihove bodice zelo krhke in zato zlahka ostanejo v kožo. Moj glavni nasvet je, da v primeru ugriza takoj pokličete zdravnika. Predvsem, če vas ugrizne v predel vratu, v  tem primeru ste namreč v največji nevarnosti." po poročanju Dnevnik. hr. opozarja Ovari.

Bodic nikoli ne smete odstraniti sami. "Ognjeni črv ne bo napadel, dokler se ga nekdo ne dotakne, takrat postanejo nevarni. Zato se jih nikoli ne smemo dotikati ali zbadati z vejicami. Njihov strup je lahko nevaren predvsem za majhne otroke," za konec poudarja biolog. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja