30. 7. 2022, 20:00 | Vir: STA

Požar se trudi pogasiti kar 650 gasilcev, vpoklicali so tudi dodatne sile

Profimedia

Iz vse države na pomoč prihaja še okoli 220 gasilcev, medtem ko se tudi na drugi strani meje še naprej trudijo obvladovati plamene.

Češki gasilci krepijo svoj boj proti požaru v narodnem parku, ki divja na meji z Nemčijo.  Čeprav je bila Praga deležna precej padavin, v parku, ki leži kakih 90 kilometrov stran, pričakujejo le rahel dež.

Požar je izbruhnil minuli konec tedna in sedaj obsega območje 10,6 kvadratnega kilometra. V začetku tedna se je razširil prek meje na območje v Nemčiji, kjer se narodni park imenuje Saška Švica.

Profimedia

Gre za enega največjih požarov na Češkem doslej, vzrok zanj pa naj bi bila malomarnost. Oblasti so ljudem dostop na območje prepovedale.

Na delu tudi helikopterji

V Nemčiji pri gašenju sodeluje 350 ljudi, gasiti jim pomaga tudi 13 helikopterjev. V boju z ognjenimi zublji so bili poškodovani štirje gasilci, dva sta bila sprejeta v bolnišnico.

Tudi na nemški strani meje so upanje polagali v večjo količino padavin, a je bilo glede na besede lokalnih oblasti dežja le malo, bistveno več pa se ga ne obeta niti v prihodnjih dneh.

Razmere se medtem umirjajo na območje drugega požara v zvezni deželi Brandenburg, ki meji na Saško.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije