N. Vo. , STA | 30. 5. 2024, 23:31

Zgodovinsko kazensko sojenje: Donald Trump spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice

profimedia

Trump, ki je zanikal obtožbe, je tako postal prvi nekdanji predsednik ZDA, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje.

Porota v sojenju nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu v New Yorku ga je spoznala za krivega v vseh točkah obtožnice, kar pomeni, da je Trump prvi nekdanji predsednik ZDA, ki je bil obsojen za kaznivo dejanje.

Porota je ugotovila, da je Trump ponaredil poslovne evidence, da bi prikril plačilo 130.000 ameriških dolarjev (120.000 evrov) porno igralki Stormy Daniels pred volitvami leta 2016. Razsodba, ki obsega 34 točk, je bila izrečena v manhattanski sodni dvorani po šestih tednih sojenja. Tožilci so trdili, da je Trump odobril zaroto za ponarejanje čekov in povezanih evidenc, da bi preprečil volivcem, da bi izvedeli za domnevni spolni odnos z Daniels.

profimedia

Trump je zanikal spolni odnos z Daniels in se izrekel za nedolžnega. Predsednik porote je ob izreku razsodbe dejal: "Kriv. Kriv. Kriv." Vsakega porotnika so posamezno vprašali, ali se strinja z razsodbo, in vsak je svojo odločitev potrdil.

Trump ostaja kandidat za predsednika

Trump kandidira za predsednika ZDA, kazenska obsodba pa pomeni, da ne bo smel voliti zase, a bo v primeru zmage na volitvah lahko nastopil položaj.

Ankete mu trenutno kažejo tesno prednost pred Bidnom, vendar pa je precejšen delež anketiranih republikancev napovedal, da ga v primeru obsodbe za kaznivo dejanje ne bo podprl.

Trump se sooča še s tremi kazenskimi pregoni zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020 in nezakonite odtujitve tajnih dokumentov iz Bele hiše. Analitiki menijo, da se ti trije sodni procesi ne bodo končali pred novembrskimi volitvami.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija