T. R. K. | 19. 6. 2024, 16:31

Grozljiv zločin: dva najstnika posilila 12-letno deklico (podrobnosti so pretresljive)

Profimedia

V Franciji sta dva najstnika posilila 12-letnico. Napad naj bi bil povezan z antisemitizmom. 

Zaradi suma posilstva v severozahodnem pariškem predmestju Courbevoie so francoske oblasti v ponedeljek prijele tri najstnike, stare med 12 in 13 let, je povedal policijski vir. Napad naj bi bil povezan z antisemitizmom. Primer je pretresel judovsko skupnost in povečal napetosti pred predčasnimi volitvami, na katerih bi lahko na oblast prvič prišla skrajno desni Nacionalni zbor.

Dekle je policiji povedalo, da so do nje pristopili trije fantje, stari med 12 in 13 let, medtem ko je bila s prijateljico v parku blizu svojega doma, in jo v soboto, 15. junija, zvečer v severozahodnem pariškem predmestju Courbevoie odvlekli v lopo. Osumljenci so jo tam zlorabljali, žalili in posilili, pri čemer naj bi ji grozili s smrtjo in obkladali z antisemitskimi žaljivkami, je za agencijo AFP (Agence France-Presse) povedal policijski vir.

Njenemu prijatelju je uspelo identificirati dva napadalca, v ponedeljek pa so bili aretirani trije fantje. V torek zvečer sta bila dva od njih, oba stara 13 let, obtožena skupinskega posilstva, antisemitskih žalitev in nasilja ter groženj s smrtjo. Dvojica je bila odpeljana v pripor. Tretji deček, star 12 let, je bil prav tako obtožen antisemitskih žalitev in nasilja ter groženj s smrtjo, vendar ne posilstva. Po obtožbi se je lahko vrnil domov, poroča Le Monde.

Profimedia

Macron poziva k dialogu

Voditelji francoske judovske skupnosti, ki je največja v Evropi, so izrazili zgroženost nad napadom. V Franciji, kjer živi tudi največja muslimanska skupnost v Evropi, namreč doživljajo porast antisemitskih dejanj od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki mu je sledila izraelska povračilna ofenziva na Gazo.

Glavni francoski rabin Haïm Korsia je na portalu X zapisal, da je zgrožen in da "nihče ne sme biti oproščen spričo tega vala antisemitizma brez primere". Konservativni župan mesta Courbevoie Jacques Kossowski je tudi obsodil dejanje, ki ga je označil za "nizkotno" in pozval, naj se storilci "ne glede na njihovo starost" obravnavajo zakonsko. 

Macron je v sredo vladnim ministrom povedal, da francoske šole ogroža vedno večja problematika antisemitizma. Predsednik je ob tem pozval k "dialogu" o rasizmu in sovraštvu do Judov v šolah, da bi preprečili "prodor sovražnega govora z resnimi posledicami" v učilnice.

Po uradnih podatkih se je število antisemitskih dejanj v Franciji v prvih mesecih leta 2024 v primerjavi z enakim obdobjem pred letom dni povečalo za trikrat. Od 1 676 antisemitskih dejanj, zabeleženih leta 2023, jih je bilo 12,7 % storjenih v šolah.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil