1. 8. 2022, 10:50

Znak za alarm: se Evropa vrača na trda goriva?

Profimedia

Najboljši nasvet za varčevanje z energijo za Nemce, ki so bolj odvisni od ruskega plina kot kdo drug v Evropi, verjetno prihaja iz Grčije. Kaj bomo storili mi?

Evropska unija želi zaradi zmanjšanih ruskih dobav zmanjšati porabo plina za 15 odstotkov. Že pred načrtom za izredne razmere iz Bruslja so države članice sprejele previdnostne ukrepe za varčevanje z energijo.

Grški minister za turizem Vasilis Kikilias je dejal, da bi bilo še bolje, če bi se upokojenci preselili v Grčijo - sonce, plaža in grška kuhinja, namesto da zapravljajo ogromne vsote denarja za ogrevanje. 

"Kaj če bi nemški upokojenci preprosto prišli na Kreto na dolge zimske počitnice," je v Atenah dejal Kikilias in dodal, da bi bilo še bolje, če bi se upokojenci preselili v Grčijo - sonce, plaža in grška kuhinja, namesto v sivi nemški zimi porabiti ogromne vsote denarja za ogrevanje in toplo vodo.

Ozadje tega zelo resnega predloga je: Grčija je veliko bolje kot Nemčija pripravljena na nujni načrt EU za prostovoljno zmanjšanje porabe plina za 15 odstotkov. Noben grški otok, razen Evbeje, ni priključen na plinovod. Ogrevajo se na kurilno olje ali elektriko, če pa res postane hladno, je kamin del standardnega inventarja številnih hiš in stanovanj.

Tako kot Portugalska in Španija je tudi Grčija sprva nasprotovala varčevalnim predlogom Evropske komisije.

Londonski protestniki nosijo kostum belega slona, na katerem piše "klimatska kriza in kriza računov za energijo", ki naj bi bili povezani v "začaran krog". 

Profimedia

V skladu z možnostmi

Španska ministrica za energijo Teresa Ribera Rodriguez je povzela mnenje članic EU iz južne Evrope: "Za razliko od mnogih drugih držav Španci niso živeli prek svojih zmožnosti, ko gre za energijo."

Pred nekaj dnevi je na Twitter zapisala: "Danes je dan z rekordno ceno električne energije, ki jo je mogoče pripisati visokim stroškom fosilnih goriv na mednarodnih trgih in oblikovanju evropskega trga, ki se odziva na modele prejšnje generacije s podobnimi cenami med različnimi tehnologijami."

V zadnjih letih je španska vlada vložila veliko denarja v infrastrukturo za velike tankerje LNG iz ZDA in drugih delov sveta. Največji evropski obrat za ponovno uplinjanje je v Barceloni, tretjina vseh obratov v EU pa je v Španiji.

Sosednja Francija od sredine junija ne prejema več plina neposredno iz Rusije, ampak je postala največja svetovna uvoznica ruskega utekočinjenega plina. Francija je aktivirala tako imenovano "oranžno fazo", ki nakazuje napet položaj pri oskrbi s plinom.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je šel še korak dlje, na  državni praznik 14. julija je državni načrt varčevanja z energijo označil za "splošno mobilizacijo". Državljani naj medtem pomivalni stroj zaženejo le enkrat na dan namesto dvakrat in naj pustijo ugasnjene luči.

Omejitve ogrevanja in hlajenja

Italija, ki je pred začetkom ruske invazije na Ukrajino od Rusije kupila 48 odstotkov uvoženega plina, je tako kot Nemčija odložila načrtovano postopno opustitev ogrevanja s premogom. Ima sedem elektrarn, nekatere so zaprte, nekatere pa obratujejo z zmanjšano močjo.

V javnih ustanovah v Italiji se prebivalstvo malo bolj poti: klimatske naprave ne smejo več hladiti prostorov pod 27 stopinj, tolerančni prag je dve stopinji. In pozimi se lahko javne ustanove ogrevajo do največ 19 stopinj.

V Belgiji od marca veljajo znižane stopnje DDV za gradbene proizvode in storitve, kot sta rušenje in obnova hiš, namestitev sončnih kolektorjev, geotermalnih črpalk in solarnih grelnikov vode. Slogan belgijske vlade se glasi: "Izolirajte svoje hiše, izolirajte Putina".

Tudi Nizozemska opušča načela, ki so se tako kot v Nemčiji še pred nekaj meseci zdela nedotakljiva: termoelektrarne na premog, katerih proizvodnja se je zaradi podnebne krize zmanjšala za tretjino, zdaj do leta 2024 delajo s polno paro

Nafta namesto plina

V Avstriji proizvajalci, ki uporabljajo sončno, vetrno in vodno energijo, prehajajo na črni premog, druge elektrarne na plin pa bi lahko prešle na nafto.

Policist v Londonu govori s protestnico, ki drži transparent z napisom "poceni javni prevoz", kjer je več skupin organiziralo pohod po središču in pozvalo vlado, naj ustavi porabo fosilnih goriv. 

Profimedia

Hrvaška povečuje svoje zmogljivosti za skladiščenje utekočinjenega plina, Bolgarija proučuje nahajališča nafte in plina v Črnem morju, v Romuniji pa je vlada v parlament predložila osnutek reforme obstoječega omejevalnega zakona o morju, da bi izkoriščanje plina omogočilo z morskega dna donosno.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije