J. Z. | 10. 9. 2022, 18:34

Znano je, kdaj bodo pokopali kraljico Elizabeto II.

Royal.uk

Iz Buckinghamske palače so sporočili pomemben datum, ko bodo z veliko slovesnostjo k zadnjemu počitku pospremili pokojno britansko kraljico. To so sporočili le nekaj ur po potrditvi novega kralja. 

Britansko kraljico Elizabeto II., ki je umrla v četrtek, bodo v Westminstrski opatiji v Londonu pokopali 19. septembra, ob 11. uri po lokalnem času. Ta dan bo v Veliki Britaniji dela prost dan. Pokojno kraljico bodo v veliko dvorano opatije prepeljali v sredo, kjer bo njena krsta počivala na posebnem dvignjenem odru, poroča Guardian

Čeprav kraljeva družina ni razkrivala podrobnosti zdravstvenih težav pokojne kraljice, pa je bilo v zadnjih mesecih jasno, da se težave stopnjujejo, saj se je v javnosti pojavljala s palico, ki jih je pomagala pri hoji. Elizabeta, ki je postala kraljica pri 25 letih, je poletje preživela na gradu Balmoral na Škotskem, kjer so jo le redko videli v javnosti

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Novico o datumu pogreba so sporočili le nekaj ur za tem, ko je njenega najstarejšega sina za novega kralja potrdil poseben svet. Ko je novi kralj prebral uradno izjavo, sta ob njem stala sin princ William in kraljeva soproga Camilla.

V svojem govoru je Karel III. dejal, da se zaveda dolžnosti, ki ga sedaj čakajo ter da je pripravljen na izzive.

 V polni dvorani je bilo med slovesnostjo zaslediti kar nekaj nekdanjih britanskih premierjev, med drugim Borisa Johnsona in Tonyja Blaira. Poročevalci BBC-ja so se ob tem večkrat pošalili, da jim je končno uspelo "stopiti skupaj".

 

 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije