T. R. | 15. 10. 2024, 09:35

Še eno znano podjetje klonilo pod težo krize: ogrožena številna delovna mesta

Profimedia

Vložen je bil predlog za stečaj znanega nemškega podjetja. Podjetje je do danes dobavilo več 12.000 strojev v več kot 70 držav. 

Nemško podjetje se je znašlo v škripcih. Ko je pred kratkim svojo proizvodnjo moral ustaviti Ineos Automotive, je zdaj po poročanju nemških medijev predlog za stečaj vložil še proizvajalec motorjev in generatorjev AEM iz Dessaua. 

Podjetje je namreč utrpelo velike izgube zaradi obrestnih mer, naraščajočih stroškov materiala in nenaklonjenosti kupcev.

Šef podjetja Reiner Storch je za nemške medije sicer dejal, da so prepričani, da bodo v prihodnjih tednih našli nove delničarje. Kot izpostavlja, naj bi prvi interesenti že izrazili zanimanje. Cilj namreč ostaja ohraniti podjetje, poroča Fenix. 

Profimedia

Plače za delavce do konca novembra zagotovljene

150 zaposlenih bo do konca novembra prejelo plače. "Do takrat imamo še čas za vključitev novih partnerjev," je dejal Storch.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1872 pod imenom Bamag.  Uveljavili so se kot vodilno podjetje na področju proizvodnje posebnih strojev za trifazne motorje in alternatorje za pogonske rešitve in proizvodnjo energije. 

Podjetje je do danes dobavilo več kot 12.000 strojev v več kot 70 držav. Specializirano je zlasti za razvoj in proizvodnjo generatorjev za hidroelektrarne in ladjedelništvo, pa tudi motorjev za rudarske stroje, stroje za ravnanje z materiali in gradbene stroje ter testna stojala. 

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil