6. 3. 2021, 20:12 | Vir: STA
Švicarji upali, da bodo potrošniki iskali uteho za epidemijo v čokoladi, a so se ušteli
Švicarski proizvajalci čokolade so upali, da bodo potrošniki v času pandemije covida-19 uteho iskali tudi v čokoladi, a so najnovejše številke o poslovanju razkrile, da se je poraba v Švici lani stopila in dosegla 40-letno dno. Velik padec gre pripisati predvsem zaustavitvi turizma.
Švicarsko združenje proizvajalcev čokolade Chocosuisse je ta teden podčrtalo negativen vpliv pandemije covida-19 na sektor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Lindt & Sprüngli, eden od najbolj znanih švicarskih proizvajalcev čokolade, je v minulih dneh predstavil lanske poslovne rezultate, ki so razkrili skoraj 11-odstotni padec v prihodkih. Ti so se ustavili pri štirih milijardah frankov (3,6 milijarde evrov).
V Chocosuisseju so ob tem izpostavili, da se je proizvodnja čokolade v primerjavi z letom 2019 znižala za 10 odstotkov na 180.000 ton. Izvoz, ki prispeva skoraj 70 odstotkov prihodkov švicarskih proizvajalcev, je padel za 11,5 odstotka na 126.000 ton.
Vodja združenja Chocosuisse Urs Furrer je izpostavil, da je k slabši porabi prispeval velik padec v turizmu, saj so turisti tisti, ki dodatno obtežijo tehtnico.
Fun fact for the #weekend!
— Swiss Embassy UK (@SwissEmbassyUK) March 5, 2021
The average #Swiss resident ate their way through 9.9kg of #chocolate in 2020!
This might sound like a lot, but it's actually the lowest level of chocolate consumption recorded in #Switzerland in 40 years!https://t.co/HKuUNBpKLg
🇨🇭🍫🇨🇭🍫🇨🇭🍫🇨🇭🍫
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču