A.B. | 2. 3. 2022, 02:16

Tega o Putinu niste vedeli: ima 'pomanjkljivost', zaradi katere je izjemno nevaren (tega se je bal tudi KGB)

Profimedia

69-letni ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin je več zaporednih tednov zanikal govorice o tem, da namerava napasti Ukrajino, nato pa je pred šestimi dnevi v televizijskem prenosu popolnoma mirno izjavil: ''Odločil sem se za vojaško operacijo.'' In kmalu po njegovih besedah so odjeknili prvi streli. Neizzvana vojaška invazija na Ukrajino je šokirala cel svet in krepko zamajala temelje miru - ne samo na evropskih tleh, temveč potencialno po vsem svetu - ruski predsednik pa jo je pospremil z dodatno grožnjo: ''Če se bo kdorkoli vmešal od zunaj, se boste soočili s posledicami, hujšimi od katerihkoli v zgodovini.'' 

A njegovo dejanje ni ostalo brez povračilnega udarca. Čeprav se Zahod zaenkrat ni z vojaškimi silami vmešal v ukrajinsko-ruski konflikt, je implementiral sveženj političnih, ekonomskih in varnostnih sankcij, katerih težo bodo na svojih plečih še dolga leta nosili vsi prebivalci Ruske federacije. Putin pa ob tem še vedno (iracionalno) upravlja krmilo proti Ukrajini, kot da se sploh ne zaveda, v kakšni situaciji se bo znašla Rusija in nenazadnje tudi on sam, ko bo konec te kalvarije.

In povsem mogoče je, da se Putin resnično ne zaveda nevarnosti, v katero je  - v želji po ohromitvi Ukrajine in Zahoda - spravil svojo državo, državljane in navsezadnje tudi sebe. Pojasnilo za tovrstno negacijo lastne ogroženosti pa lahko najdemo v podatku iz začetka njegove kariere.

Nekdanja sovjetska varnostno-obveščevalna služba KGB (kateri se je Putin pridružil leta 1975, takoj zatem, ko je diplomiral), je namreč kmalu po njegovi rekrutaciji izrazila močno zaskrbljenost nad njegovim nadaljnjim članstvom. Razlog? Med preverjanjem psihofizičnih sposobnosti svojih rekrutov so psihologi pri Putinu opazili nekaj, kar pri drugih članih ni bilo tako izrazito: pomanjkanje občutka za nevarnost. V situacijah, ki so bile nevarne in so zato pri drugih rekrutih izzvale aktivnejše, burnejše odzive oziroma previdnejše ravnanje, je bil Putin 'neprizadet', njegovi odzivi pa niso bili takšni kot pri veliki večini drugih kandidatov.

Vodstvo KGB je tako že v obdobju njegovih zgodnjih 20-ih let ugotovilo, da nima primernega notranjega občutka za nevarnost, zaradi česar so večkrat izrazili pomisleke o njegovem nadaljnjem članstvu in karieri agenta varnostno-obveščevalne službe. A Putin je ostal in obstal vse do konca KGB leta 1991 - o svojih letih v varnostno-obveščevalni službi pa nikdar ni govoril na dolgo in široko. V enem od preteklih intervjujev za AP je komentiral, da mu je delo agenta omogočilo nenadomestljivo znanje in širino na najrazličnejših področjih, priznal pa je tudi, da so mu večkrat očitali pomanjkanje občutka za nevarnost - kar pa je sam odpravil z besedami: ''To je bila edina pomanjkljivost, ki so jo opazili pri meni. Nikoli si nisem mislil, da imam zmanjšan občutek za nevarnost. Psihologi so prišli do tega spoznanja potem, ko so dlje časa opazovali moje vedenje.''

Njegova 'pomanjkljivost' pa je v tem trenutku vse prej kot zaželena. Trenutna situacija je namreč skrajno resna in nevarna, Putin pa je za nameček iz omare potegnil tudi napoved potencialne uporabe jedrskega orožja. V tem trenutku torej ( ne glede na količino in intenziteto sankcij proti Rusiji) čisto nič ne kaže na to, da bi bil pripravljen ukazati zaustavitev oboroženega napada, zaradi česar pa se z vsakim novim dnem veča število smrtnih žrtev tako na ukrajinski kot na ruski strani, prav tako pa se poglablja brezno obojestranskega gospodarskega kolapsa. 

V situaciji, ki se v 21. stoletju dogaja praktično na 'našem pragu', pa Zahod zaenkrat ne sme ukreniti ničesar konkretnejšega. Vsako potencialno vojaško intervencijo (tudi, če zgolj v smislu vojaške pomoči Ukrajini), bi lahko Vzhod interpretiral kot združen napad Zahoda na Rusijo, zaradi česar bi lahko Putin v skrajni točki resnično posegel po najbolj agresivnih tehnikah in nuklearnem orožju. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije