R.S. | 27. 3. 2022, 22:10

V Sloveniji se zapirajo pekarne Žito, sledi množično odpuščanje?

Bobo

Kruh, pecivo in druge pekarske izdelke bodo proizvajali le še na treh lokacijah. 

Vojna v Ukrajini in epidemija sta Žito v lasti hrvaške Podravke pahnili v velike težave. Žito bo zaradi vse višjih cen pšenice in drugih vhodnih surovin prisiljeno ukinjati delovna mesta in zapirati proizvodne obrate po Sloveniji, poroča Televizija Slovenija.

Zapirata se dva obrata, v Novem mestu in v Ljubljani za Bežigradom. Pekarske izdelke boste lahko kupili le še na na Vrhniki, v Mariboru in na Viču v Ljubljani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Žito Slovenija (@zito_slo)

Nova delovna mesta in predčasne upokojitve?

"V to posodobitev bomo vložili več kot 10 milijonov evrov, in sicer s ciljem avtomatizacije, boljše učinkovitosti in pa večje donosnosti pekarstva," je pojasnila Karmen Pangus, generalna direktorica Žita. Proizvodnja testenin na sedežu podjetja v Ljubljani za zdaj ostaja. So pa analize pokazale, "da se bodo določeni proizvodni programi nadaljevali v skupini Podravka".

V Žitu ne zanikajo, da bodo za optimizacijo stroškov morali tudi odpuščati. Koliko ljudi bo ostalo brez dela, ta trenutek še ne želijo razkriti. "Nekaterim zaposlenim bomo ponudili nova delovna mesta, jih bomo razporedili v nove obrate. Vsekakor pa bomo vsem tistim, ki si želijo predčasne upokojitve, to tudi omogočili," je za Televizijo Slovenija dejala Pangus.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije