A.B. | 2. 2. 2022, 17:51

V ZD Ljubljana prišlo do zlorabe cepljenja proti covid-19? Tako odgovarjajo ...

Profimedia

Zdravstveni dom Ljubljana je v sporočilu za javnost zapisal, da obravnavajo sum zlorabe v cepilnem centru. Ena od cepilnih ekip je namreč ob zaključku cepljenja navedla za tretjino večje število vprašalnikov od preostalih ekip. Odstopanje je pritegnilo pozornost nadzornih, zato so preverili dejansko število vprašalnikov v mapi in ugotovili, da je med prejetimi vprašalniki in zapisanim številom vprašalnikov na cepilni mapi te ekipe prisoten velik odklon. Ko so o zadevi zahtevali pojasnila s strani odgovorne osebe, ta ni znala pojasniti manka vprašalnikov. Cepilni center so zato zaprli, dotična oseba pa tam ne dela več. 

Konkretnega odgovora na vprašanje, ali je v cepilnem centru Zdravstvenega doma Ljubljana res prišlo do zlorabe cepljenja proti covidu-19, zaenkrat nimamo. V tej točki je znano, da pristojni organi preiskujejo sum zlorabe, ob tem pa cepilni center ostaja zaprt do nadaljnjega - oseba, odgovorna za manko vprašalnikov, pa umaknjena z delovnega mesta. 

Kot so v izjavi za javnost pojasnili v ZD Ljubljana, so ''ob ugotovitvi odstopanj (vprašalnikov) kontaktirali dotično osebo, ki ni znala pojasniti manka vprašalnikov.'' Cepilni center so zato zaprli, onemogočili dostop zaposlenim, zavarovali vso dokumentacijo in zaustavili proces cepljenja. 

Ko so preiskali vso dokumentacijo in ob tem niso našli manjkajočih vprašalnikov, se je pojavil resen sum na zlorabo. V sporočilu za javnost so zapisali, da so iz tega razloga preverili tudi število vprašalnikov ostalih ekip, kjer odstopanj na ta dan ni bilo. Dodatno so zato preverili tudi cepilna dneva, ko je bila tam prisotna dotična oseba in le pri njej odkrili odstopanja. Skupno je pri omenjeni osebi na preverjene termine manjkalo kar 73 vprašalnikov. 

Sum zlorabe je ZD Ljubljana prijavil policiji ter odredil izredni strokovni nadzor, omenjena oseba (katere identitete niso razkrili) pa v zavodu ni več zaposlena. Ob tem so izrazili obžalovanje nad načinom delovanja odpuščene osebe ter zapisali: ''Ob vsem tem nas v ZD Ljubljana izjemno žalosti, da se kjerkoli najde zdravstveni delavec, ki je kot tak zavezan strokovnim usmeritvam delati dobro za paciente in predvsem da z visoko moralno etičnimi normami vstopa na tak način funkcioniranja.'' V zaključnem delu sporočila za javnost so dodali, da zaenkrat ne bodo posredovali dodatnih informacij. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu