R.S. | 31. 3. 2022, 13:08

Velika zaušnica Sloveniji: smo preveč podobni najbolj osovraženi državi na svetu?

Foto: Shutterstock/fotomontaža

Slovenska zastava je po dobrem mesecu ponosno zaplapolala pred slovenskim veleposlaništvom v Ukrajini, nato pa se je zgodilo nekaj nepričakovanega. 

Boštjan Lesjak, s čigar prihodom je slovensko veleposlaništvo v Kijevu po začetku ruske invazije na Ukrajino znova začelo delovati, je ob prihodu pred veleposlaništvom dvignil slovensko zastavo, vendar ta ne visi več. “Ko smo prišli v Kijev, je bilo kar vetrovno, in ko smo s ponosom dvignili nazaj slovensko in evropsko zastavo, sta lepo plapolali v vetru,” je povedal v pogovoru za TV Slovenija. 

A ko je veter po dveh dneh pojenjal, sta se zastavi spustili ob drog, pri čemer naj bi slovenska zastava po Lesjakovih besedah spominjala na rusko.

Sneli slovensko zastavo

Po dveh dneh je moral sneti slovensko zastavo pred vhodom v poslopje slovenskega veleposlaništva, ker je podobna ruski, poroča N1. Kot je pojasnil, so do njega prišli pripadniki nacionalne garde in kasneje še policije ter ga prosili, če bi lahko “začasno slovensko zastavo sneli, ker je preveč podobna ruski”.

Iste barve

Zastava Slovenije je sestavljena iz rdeče, modre in bele barve, tako kot ruska. Tudi zaporedje barv je enako. Edina razlika med rusko in slovensko zastavo je v grbu, saj ga Rusija sploh nima, slovenski grb pa ima obliko ščita. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije