D.H. | 22. 2. 2022, 17:44

(VIDEO) Ruska vojaška vozila označena s skrivnostnim simbolom Z – strokovnjaki ugibajo, kaj pomeni

Profimedia

Na spletu so se pojavili posnetki ruskih tankov in vojaških tovornjakov, na katerih je izrisan nenavaden simbol – črka Z v kvadratu. Strokovnjaki so podali svoja mnenja, a dokončnega odgovora še ni.

Kot poroča STA, Rusija "za zdaj" ne namerava poslati vojakov na vzhod Ukrajine, vendar bo to storila v primeru "grožnje". Tako je danes poudaril namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko. Po informacijah tako Moskve kot separatistov v Donecku danes na konfliktnem območju na vzhodu Ukrajine ni bilo ruskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

So se pa na spletu pojavili posnetki in fotografije ruskih tankov in drugih vojaških vozil, na katerih je bil izrisan nepoznan simbol – črka Z v kvadratu. Enote so bile opažene med 10 in 40 kilometrov od meje z Ukrajino.

Med prvimi, ki so poročali o tem pojavu, je bil raziskovalni novinar Aric Toler (bellingcat.com), ki je na Twitterju zapisal, da njegova agencija »nadzoruje vojaške premike že osem let«, a tega simbola doslej še niso videli. »Lahko sklepamo na najhujše,« je še zapisal.

Strokovnjaki iz vseh koncev sveta so potem dodali svoja mišljenja. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da gre za označitev enot za lažje razločevanje iz zraka. V primeru spopada, ima Rusija namreč popoln nadzor nad zračnim prostorom. »Ukrajinska vojska ima zelo podobne tanke in vojaška vozila kot ruska vojska in označitve bi lahko pripomogle k manjšem tveganju streljanja na prijateljske enote,« je za The Sun povedal neimenovan vir iz vojaških vrst.

Veliko zanimanja pa so prejele tudi nekatere druge teorije. David Kime, nekdanji vojak, policist in terenski obveščevalec, naj bi od plačancev iz ruske paravojaške organizacije dobil informacijo, da Z pomeni 'Zelenski' – Volodimir Zelenski je trenutni predsednik Ukrajine.

Rob Lee, strokovnjak za rusko obrambno politiko, je na Twitterju zapisal: »Kot kaže, imajo ruske enote blizu meje z Ukrajino naslikane oznake, v tem primeru 'Z', s katerimi identificirajo različne vojaške divizije oziroma ešalone.«

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije