16. 5. 2024, 14:07 | Promocijska objava

Vrhunski baleti na festivalu Baletne noči junija v Cankarjevem domu in ljubljanski operi

Fanni Tutek-Hajnal

Po uspešnem lanskem mednarodnem festivalu Baletne noči letos Cankarjev dom in SNG Opera in balet Ljubljana v drugi festivalski izdaji napovedujeta veličastne baletne spektakle, romantične baletne zgodbe, film in razstavo. Festival bo posvečen »bogu plesa«, legendarnemu plesalcu in koreografu Vaclavu Nižinskemu. Vabljeni v svet velikih baletnih mojstrovin, razkošnih kostumov in popolnega plesnega giba.

Festival Baletne noči se bo v nedeljo, 16. junija, ob 18. uri začel z odprtjem razstave Nižinski: Posvečen v ples v Veliki sprejemni dvorani. Ta bo obiskovalca popeljala skozi umetnikovo burno življenje, zaznamovano tako z ustvarjalnostjo kakor pozneje z norostjo. Izpostavila bo njegovo najbolj znano koreografsko delo Posvetitev pomladi s praizvedbo 29. maja 1913 v pariškem Gledališču Elizejskih poljan na avantgardno glasbo Igorja Stravinskega. 

Rajmonda

arhiv ansambla

Uvodni večer se bo nadaljeval v Gallusovi dvorani z baletno predstavo Rajmonda, eno zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja v izvedbi Romunskega narodnega baleta iz Bukarešte. 

V baletu Rajmonda je Marius Petipa združil vse svoje veščine in izkušnje ter ustvaril zrelo koreografsko delo, pri katerem ne navdušuje le prikaz klasične baletne tehnike, temveč tudi očarljivost bleščečih karakternih plesov.

Trnuljčica

Darja Štravs Tisu

V ponedeljek, 17. junija, se Baletne noči iz Cankarjevega doma selijo v ljubljansko operno hišo na predstavo Trnuljčica, ki še danes velja za najčistejše delo klasičnega baletnega repertoarja. V vsej pravljični lepoti ga bosta predstavila Baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana z dirigentom Arytonom Desmpelaerejem.

Nižinski

O. Zlunitsyna

Predzadnji festivalski večer, 18. junija, bo pripadel latvijskemu narodnemu baletu z delom Nižinski v koreografiji Marca Goeckeja. Sodobna baletna predstava razkriva najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega ter prikazuje, kako tesno sta umetnost in norost povezani. Balet na glasbo Chopina in Debussyja uporablja Goeckejev značilni minimalistični vokabular, živahen slog ter osredotočenost na svetlobo in sence.

Romeo in Julija

Fanni Tutek-Hajnal

Festival bo v sredo, 19. junija, sklenil balet Romeo in Julija v izvedbi ansambla HNK Ivana pl. Zajca Reka in koreografijo Jiříja Bubeníčka.

V baletu sledimo Shakespearovi tragediji z vsemi glavnimi junaki in njihovimi razmerji; preplet odločitev in dejanj, ki se zgodijo v štirih dneh, prinaša vrtiljak čustev, ki jih morajo plesalci uprizoriti v dobri uri in pol. Koreografija Jiříja Bubeníčka s prepoznavnim koreografskim slogom, polnim spremenljivosti in ekspresivnosti, se dotakne vsakogar od nas ter ohranja balet Romeo in Julija kot eno najbolj priljubljenih in ikoničnih zgodb v svetu baleta.

Nižinski, duša v izgnanstvu

Preddogodek festivala Baletne noči bo v četrtek, 13. junija, tri dni pred uradnim odprtjem, pripadel filmu Nižinski, duša v izgnanstvu

Vrhunske mednarodne in slovenske baletne produkcije bodo v zgodnjem junijskem terminu predstavile svojo bogato in raznovrstno ustvarjalno moč. Festival pa bo poleg izvrstnih predstav tudi letos prinesel prijetna večerna druženja z izmenjevanji mnenj in vtisov. 

Za nakup vstopnic kliknite tukaj.

Več o festivalu na povezavi