STA | 9. 3. 2022, 13:38 | Vir: STA

Vse več držav omejuje izvoz pšenice in moke

Profimedia

V četrtek bo izvoz pšenice in moke prepovedala tudi Srbija.

Z namenom zagotavljanja zadostne količine hrane za domače potrebe bo Srbija zaustavila izvoz pšenice, koruze in olja. Obenem je srbski predsednik Aleksandar Vučić v intervjuju za srbsko televizijo TV B92 kot dodaten ukrep napovedal tudi oprostitev carinskih dajatev pri uvozu energentov.

Kljub predhodnemu zagotovilu direktorice društva Žita Srbije Sunčice Savović v jutranjem programu RTS, da "zaradi izpada trgovinskih tokov dveh največjih izvoznic tega kmetijskega proizvoda, Ukrajine in Rusije, ni razloga pričakovati pomanjkanja pšenice ne v Srbiji," pa je Vučić sporočil,

da se je v minulih dveh dneh izvoz pšenice in moke povečal do te mere, da ga je treba prepovedati.

V Srbiji so zato sprejeli ukrepe, ki omejujejo izvoz kmetijskih pridelkov. Njihov predsednik zagotavlja, da se državljanom ni treba bati pomanjkanja hrane, ker ima država za lastne potrebe več kot dovolj vsega. Prav tako po njegovih besedah zaradi ukrepov ni treba skrbeti malim kmetom, saj se prepoved izvoza nanaša predvsem na velika podjetja. 

Pravi problem predstavljajo energenti

"Če bo sledila odločitev o prepovedi uvoza vseh energentov iz Rusije, potem imamo tudi mi problem, ker jih nimamo od kje dobiti. Ne nafta ne plin ne moreta pasti z neba," je Vučić dejal v torkovem intervjuju za provladno televizijo TV B92. Ob tem je dodal, da je vlada pripravila odlok o oprostitvi carinskih dajatev na uvoz energentov, kar bo veljalo tudi pri uvozu energentov iz držav tretjega sveta. Naftna industrija Srbije (NIS), ki je v večinski lasti ruskega energentskega giganta Gazprom Njeft, že išče možnost uvoza iz držav tretjega sveta, je pojasnil.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije