22. 3. 2022, 19:31 | Vir: STA

Zelenski znova povabil Putina na neposredne pogovore

Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruskega kolega Vladimirja Putina znova povabil na pogovore za rešitev ukrajinske krize.

Ruske sile 27. dan invazije na Ukrajino ne dosegajo večjega napredka na terenu, čeprav se spopadi nadaljujejo. Na upočasnitev napredovanja ruskih sil je opozoril tudi Zelenski. Ukrajince je pozval, naj vztrajajo in se še naprej upirajo.

Obe strani sicer poročata o nekaterih dosežkih na bojišču. Ukrajinske sile so sporočile, da jim je znova uspelo prevzeti nadzor nad mestom Makariv, ki leži okoli 30 kilometrov od Kijeva.

Rusko obrambno ministrstvo pa je zatrdilo, da je borcem samooklicane Ljudske republike Doneck uspelo zavzeti še štiri kilometre ozemlja. Uspehe naj bi beležili tudi na območju Luganska, kjer naj bi med drugim ubili 40 ukrajinskih vojakov.

Ruske sile oblegajo Sumi in Černigiv na severu države in krepijo navzočnost okoli Kijeva, ki pa ga niso v celoti obkolile. Prav tako nadaljujejo obleganje strateškega pristaniškega mesta Mariupolj ob Črnem morju, ki ga naj bi ga danes zadeli dve zelo močni bombi, so sporočile tamkajšnje oblasti, pri čemer podatkov o morebitnih žrtvah niso navedle.

Namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk je sporočila, da bodo ukrajinske sile skušale odpreti tri humanitarne koridorje, po katerih bi lahko civilisti zapustili Mariupolj, kjer so razmere čedalje hujše. V mestu po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ostaja še okoli 130.000 od 440.000 prebivalcev.

Zelenski je v ponedeljek ponovil svoje vabilo ruskemu predsedniku Putinu na neposredne pogovore, na katerih bi se lahko, kot je dejal, pogovarjala o vseh vprašanjih, tudi o statusu okupiranih območij, o čemer pa bi Ukrajinci nato odločali na referendumu.

V današnjem telefonskem pogovoru s papežem Frančiškom pa je ukrajinski predsednik pozval k posredniški vlogi Vatikana za končanje vojne v Ukrajini. "Posredniška vloga Svetega sedeža za končanje človeškega trpljenja bi bila cenjena," je Zelenski zapisal na Twitterju. V video nagovoru italijanskim poslancem pa je opozoril na človeško trpljenje in številne žrtve ruske invazije ter pozval k nadaljnjim sankcijam proti Rusiji.

Rusija naj bi se še naprej skušala znebiti Zelenskega

Ukrajinska obveščevalna agencija je namreč sporočila, da naj bi ruska tajna služba ob podpori ruskih saboterjev znova poskusila izvesti atentat na Zelenskega. Na mejnem območju med Ukrajino, Slovaško in Madžarsko so aretirali skupino 25 mož, ki so načrtovali atentat, je poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian.

EU v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ostaja enotna in solidarna, sta po današnjem zasedanju ministrov za evropske zadeve poudarila francoski državni sekretar Clement Beaune in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Med članicami unijie obstaja široko soglasje o tem, da je treba sankcije proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini še razširiti, a tudi različni pogledi glede podrobnosti, pa je v ponedeljek po zasedanju zunanjih ministrov unije povedal vodja slovenske diplomacije Anže Logar. Politično usmeritev glede novega, petega svežnja sankcij bi lahko dali voditelji EU na zasedanju v Bruslju konec tedna.

So pa v zvezi s sankcijami stvari v svoje roke vzeli mladi ukrajinski jadralci. Ti so ob poskusu pristanka v Bodrumu v Turčiji pričakali superjahto ruskega oligarha Romana Abramoviča, proti kateremu so po ruski invaziji na Ukrajino številne države uvedle sankcije, in plovilu z majhnim čolnom poskušali preprečiti vplutje v pristanišče.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije