24. 10. 2021, 09:00 | Promocijska objava
Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč
Babice pripovedujejo: Nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes?
Skozi leta se je mlekarska panoga tehnološko dodobra razvila, a želja po kakovostnem lokalnem mleku ostaja enako živa kot nekoč. Sodelovanje lokalnih kmetov in mlekarn je ključno za ohranjanje slovenske prehrambne neodvisnosti in naše mlekarske dediščine.
Ste kdaj pomislili, da z nakupom domačih prehranskih izdelkov pravzaprav podpirate lokalno kmetijstvo, ki ima izjemne širše družbene in gospodarske učinke? Lokalo kmetijstvo in živilskopredelovalna industrija sta izjemnega pomena za ohranjanje prehranske varnosti Slovenije. V mlekarski panogi kmetje zagotavljajo lokalno dobavo kakovostnega mleka, mlekarne pa zagotavljajo reden in stabilen odkup mleka od kmetov. Tako imamo potrošniki vedno na voljo obilico svežega mleka kot široko paleto mlečnih izdelkov preverjene kakovosti.
Sledljivost od kmetije do trgovine
Sveže mleko, siri, skuta, jogurti, namazi … Vse to lahko potrošniki najdemo na policah trgovin. Z izbiro izdelkov lokalnega porekla potrošniki izkazujemo podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem mleka. Številni med njimi so vključeni v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«. Mleko in mlečni izdelki, ki so pridelani in predelani v skladu s kriteriji te sheme, pridobijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta označuje živila, ki so pridelana in predelana v Sloveniji ter so deležna dodatnih neodvisnih kontrol.
Izdelke, ki so skladni s shemo »izbrana kakovost«, ponujajo tudi v vseh slovenskih mlekarnah in ob tem zagotavljajo kakovost, varnost in sledljivost v celotni proizvodnji. Vinko But, direktor Mlekarne Celeia, pojasnjuje: »Sledljivost mleka je standarden in uveljavljen postopek, ki je potreben ne samo zaradi zahtev zakonodaje, ampak predvsem zaradi zagotavljanja varnosti živil za potrošnike.«
Osnovni postopki predelave ostajajo enaki že desetletja
Mlekarne stremijo k čim manjši obdelavi mleka in ohranjanju mlekarske tradicije. Kljub temu se določenim postopkom za proizvodnjo varnega živila ne morejo izogniti. Proizvodnja mleka in mlečnih izdelkov na kmetiji se od proizvodnje v mlekarnah razlikuje predvsem v obsegu, postopki pa ostajajo enaki že desetletja, pojasnjuje Maja Kalan Pongrac, vodja korporativnega komuniciranja v Ljubljanskih mlekarnah: »Naš glavni namen je potrošniku dostaviti varno in kakovostno živilo, zato uporabljamo različne postopke obdelave mleka.«
Danes je lahko nakup mleka in mlečnih izdelkov ob tako raznoliki ponudbi na trgovskih policah pravi izziv. »Ljudje želijo izdelke z domačim pridihom,« dodaja Maja Kalan Pongrac. Temu trendu pritrjuje tudi direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič. Kot pravi, potrošniki čedalje pogosteje posegajo po izdelkih lokalne pridelave, hkrati pa so postali tudi bolj zahtevni. Vedo namreč, kaj jedo, berejo deklaracije, so ozaveščeni in si želijo informacij.
Prihodnost kroji ozaveščenost potrošnikov
Potrošniki z izbiranjem kakovostnih živil slovenskega porekla, tudi mleka in mlečnih izdelkov, podpiramo kratke transportne poti in tako pripomoremo k razvoju lokalnega kmetijstva in živilskopredelovalne panoge. Slovensko mleko in izdelki iz mleka so izjemno kakovostni in prekašajo ponudbo iz uvoza, je slišati iz vrst domačih pridelovalcev in predelovalcev. Slovenski pridelovalci in predelovalci si želijo, da bi se v naših košaricah v čim večji meri znašli izdelki slovenskega porekla. V tem oziru je zato nujno zavedanje vsakega od nas, da s svojimi vsakodnevnimi nakupi soustvarjamo prehransko prihodnost ljudi v Sloveniji.
Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.