N. V. | 19. 1. 2023, 15:41

Zmlete žuželke kot sestavina v hrani: Evropska komisija je prižgala zeleno luč

Profimedia

Ne le k hrani, zmlete molje, čričke in črve bodo začenjali dodajati celo k pivu. 

V letu 2022 so že bile za namen človeške prehrane na področju Evropske unije odobrene prve žuželke za prehrano.

S 24. januarjem se jim uradno pridružujeta še dve novi: mali mokar in hišni čriček. Zeleno luč za uporabo v živilskih izdelkih naj bi od Evropske agencije za varnost hrane dobile celo kobilice. 

V katero hrano jih bodo dajali?

Hišne čričke naj bi v prihodnje uporabljali kot dodatek k različnim živilomvključno z:

  • pico,
  • izdelki na osnovi testenin,
  • oreščki,
  • oljnimi semeni,
  • prigrizki,
  • omakami,
  • mesnimi pripravki,
  • juhami,
  • zrnatim kruhom,
  • žemljicami,
  • krekerji,
  • grisini,
  • žitnimi ploščicami,
  • suhimi predmešanicami za pekovske izdelke,
  • piškoti,
  • predelanimi izdelki iz krompirja,
  • jedmi na osnovi stročnic in zelenjave,
  • sirotko v prahu,
  • prigrizki na osnovi koruzne moke,
  • čokoladnim slaščicam,
  • beljakovinskim ploščicam.

Šušlja se celo, da naj bi zmlete molje, čričke in črve začenjali dodajati celo k pivu in podobnim pijačam, poroča portal Olive Oil Times.

Žuželke del slovenske kulinarike?

Čeprav je novica ob odobritvi novih žuželk v živila mnoge razburila in še vedno dviga veliko prahu, pa je to v večini drugih evropskih držav že nekaj let praksa.

V Švici se uporabe žuželk v prehrani poslužujejo že vse od leta 2007, ko so jih začeli dodajati celo v burgerje in mesne kroglice.

Profimedia

Tudi organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo naj bi žuželke opredeljevala kot zdrav in zelo hranljiv vir hrane z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov, poroča portal Sobotainfo.

Novo na Metroplay: "To je kot droga" - Livija Pandur | N1 podkast s Suzano Lovec