N. V. | 19. 1. 2023, 15:41
Zmlete žuželke kot sestavina v hrani: Evropska komisija je prižgala zeleno luč
Ne le k hrani, zmlete molje, čričke in črve bodo začenjali dodajati celo k pivu.
V letu 2022 so že bile za namen človeške prehrane na področju Evropske unije odobrene prve žuželke za prehrano.
S 24. januarjem se jim uradno pridružujeta še dve novi: mali mokar in hišni čriček. Zeleno luč za uporabo v živilskih izdelkih naj bi od Evropske agencije za varnost hrane dobile celo kobilice.
V katero hrano jih bodo dajali?
Hišne čričke naj bi v prihodnje uporabljali kot dodatek k različnim živilom, vključno z:
- pico,
- izdelki na osnovi testenin,
- oreščki,
- oljnimi semeni,
- prigrizki,
- omakami,
- mesnimi pripravki,
- juhami,
- zrnatim kruhom,
- žemljicami,
- krekerji,
- grisini,
- žitnimi ploščicami,
- suhimi predmešanicami za pekovske izdelke,
- piškoti,
- predelanimi izdelki iz krompirja,
- jedmi na osnovi stročnic in zelenjave,
- sirotko v prahu,
- prigrizki na osnovi koruzne moke,
- čokoladnim slaščicam,
- beljakovinskim ploščicam.
Šušlja se celo, da naj bi zmlete molje, čričke in črve začenjali dodajati celo k pivu in podobnim pijačam, poroča portal Olive Oil Times.
Žuželke del slovenske kulinarike?
Čeprav je novica ob odobritvi novih žuželk v živila mnoge razburila in še vedno dviga veliko prahu, pa je to v večini drugih evropskih držav že nekaj let praksa.
V Švici se uporabe žuželk v prehrani poslužujejo že vse od leta 2007, ko so jih začeli dodajati celo v burgerje in mesne kroglice.
Tudi organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo naj bi žuželke opredeljevala kot zdrav in zelo hranljiv vir hrane z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov, poroča portal Sobotainfo.