D. D. | 23. 7. 2023, 20:00
Kimi Zupančič je navduševala že v kuharskem šovu, zdaj pa se lahko z njenimi sladicami razvajate na idilični lokaciji v osrčju narave
Mlada slaščičarka nas je navdušila v kuharskem šovu Masterchef, pred kratkim pa je odprla butično kavarnico blizu Logatca.
Kimi Zupančič je mlada ustvarjalka, ki se najbolje počuti v kuhinji. Širša Slovenija jo je spoznala v 7. sezoni kuharskega šova Masterchef Slovenija, ko je s svojim izjemnim kuharskim znanjem in predvsem peko slaščic pokazala, da z njo ni šale. Spretno vrtenje kuhalnice jo je poneslo med četverico najboljših, odhod domov pa ni jemala kot poraz, temveč kot sladko zmago.
Ker taka Kimi je, nežna, preprosta in zadovoljna, predvsem pa zna uživati v življenju. Če bi lahko izbirala, pravi, da bi najraje živela v Španiji, ampak ji trenutne razmere tega ne dopuščajo. "Najraje bi živela na Menorki. Želela sem v Španijo vsaj tako, za čez poletje, ampak je težava, ker tam ni vrtca poleti in posledično nimaš otroka kam dati, če želiš delati," je povedala in hkrati zaupala, da si dolgoročno želi zapustiti Slovenijo.
Simpatični Ljubljančanki, ki je za svoj dom izbrala vasico nad Logatcem, se je pred kratkim uresničila še ena dolgoletna želja. V Rovtah je odprla butično kavarnico. Okusne sladice tako ne bo več prodajala samo po naročilu, temveč jih bo postregla tudi na idiličnem vrtu v osrčju neokrnjene narave. Poleg sladic se lahko obiskovalci kavarnice pocrkljajo tudi s slanim brunchom, ki temelji na zdravih in domačih sestavinah, lokalno praženo kavo, domačo limonado in ostalo pijačo lokalnih ponudnikov.
Kdaj se je začela vaša kulinarična pot in kdo vas je zanjo navdušil?
Čisto prva kulinarična pot se je začela z babico, veliko sva skupaj pekli, kuhali. Veliko časa sem preživela pri njej in tako sem v bistvu dobila navdih za kuhanje. Potem sem tudi sama doma začela ustvarjati. Bolj profesionalno se je začelo leta 2013, ko sem se bolj resno začela zanimati za slaščičarstvo, nato pa še za kuhanje.
Kaj vas je najbolj premamilo, da ste se udeležili kuharskega šova Masterchef? Vas je prijavil kdo drug?
Prijavila me je prijateljica, v bistvu zato, ker sem doma zelo rada ustvarjala in eksperimentirala v kuhinji. Pa tudi partner Žiga me je kar nekaj časa nagovarjal.
Na katero jed, ki ste jo pripravili v šovu, ste najbolj ponosni?
Zelo težko vprašanje. Mogoče takrat, ko sva bili z Alano (Alana Vrviščar op.a.) skupaj v skupini in sva pripravljali korenčkovo juho z raznimi dodatki. Ker sva iz takšnih res preprostih sestavin ustvarile neko 'vau' jed.
S kom od sotekmovalcev ste ohranili stike?
Ko smo bili v Masterchefu, smo se vsi nekako lepo družili, potem pa smo bolj kot ne kar zgubili stike. Največ se videvam z Mašo (Maša Trubačev op.a). Z drugimi se občasno slišimo, ni pa nam uspelo še imeti resnega snidenja.
Z ostalimi Masterchefovci ste skupaj bivali v hiši, tako ste bila od doma in družine izolirani kar dva meseca in pol. Takrat je bila vaša hčerkica stara dve leti. Kako ste se spopadali z negativnimi komentarji na račun tega, da ste jo pustili doma?
S komentarji se sploh nisem ukvarjala. Vedno se bo našel nekdo, ki bo kritičen in škodoželjen. Sama menim, da če imaš otroka in če veš, da je zanj lepo poskrbljeno, lahko še vedno slediš svojim sanjam. Ni treba da je mama privezana doma.
Ravno prek oddaje vas je Slovenija spoznala kot mojstrico peke slaščic, pa tudi pri slanih jedeh ste se dobro znašli. Katero slano jed najraje pripravite?
Najraje pripravljam pad thai in piščanca na tisoč in en način. Ja, v bistvu sem tudi sama sebe v oddaji presenetila, da sem v slanih jedeh res napredovala. Za sladice sem že od prej imela nekaj znanja, za slane jedi pa niti ne. V bistvu: preden sem šla v šov, nisem znala niti poširanega jajca narediti. Sem se pa tam res veliko učila. V prostem času v hiši si imel možnost, da se učiš. Bilo je res od tvoje volje odvisno, koliko boš naredil za novo znanje. Sama sem se res poglobila, študirala in sem se tudi veliko stvari naučila.
Nedavno ste odprli svojo butično kavarnico, v prihodnosti pa bo možno na resortu tudi glampiranje (taborjenje v razkošno urejenem, opremljenem, vnaprej pripravljenem šotoru ali premični hišici). Kdaj načrtujete, da se bo uresničil tudi ta del sanj?
V letošnjem letu načrtujemo nekje med avgustom in septembrom, da bi začeli s prvo hišico. Letos bo bolj kot ne testno leto, da bomo ugotovili, kaj vse je treba urediti in kaj več lahko gostom ponudimo. Potem pa bomo z vsakim letom dodajali hiške.
View this post on Instagram
Kmalu se bo na resortu odvijal kulinarični dogodek, na katerem bosta kuhali finalistki zadnje sezone kuharskega šova Masterchef Slovenija Anja Fir in Zala Pungeršič. Zakaj ste za prvi dogodek izbrali ravno njiju?
Ko sem gledala letošnji Masterchef, sta se mi obe zdeli res karizmatični, simpatični. Videlo se je, kako radi ustvarjata in kakšno strast imata do kuhanja. Hotela sem, da tudi v naši občini ponudimo stik s tekmovalci Masterchefa, hkrati pa bo zanimivo tudi otrokom, da bodo lahko v živo videli Masterchefovca.
Lahko izdate, kaj bosta kuhali oziroma česa se lahko obiskovalci najbolj veselijo?
Lahko izdam, katere jedi bosta kuhali, sestavin pa tudi meni (še) nista razkrili. Torej, vabljeni vsi v Rovte, 4. avgusta 2023, v našo kavarnico T'Glamp, kjer boste lahko poskusili njune takose in testenine.
Kaj pa v prihodnosti, se lahko nadejamo podobnih dogodkov?
Najprej je cilj speljati ta dogodek, kar je kar izziv tudi glede nestabilnega vremena. Definitivno kulinarično obarvani dogodki bodo še, če ne drugega, bom tudi sama kdaj kuhala.
Izvajate tudi slaščičarske delavnice. Vam bolj leži vloga učiteljice ali slaščičarke? Radi predajate svoje znanje, ali raje ustvarjate zaprti v kuhinji, sami s svojimi mislimi?
Na dolgi rok mi je poučevanje bolj všeč. Rada bi naučila ljudi, da si sami delajo torte in sladice. Poučujem otroke in odrasle in je res lepo videti njihove rezultate in ko se navdušeno vrnejo na nadaljevalni tečaj.
Se pri ustvarjanju v kuhinji strogo držite receptov ali raje eksperimentirate?
V preteklosti, ko sem imela trgovinico s slaščicami, sem bila primorana delati predvsem po receptih, ki pa sem jih spisala po svojem občutku. Tako da v bistvu vedno delam po občutku, razen na začetku, ko sem se še učila.
Kateri je največji eksperiment, ki ste ga izvedli v svoji kuhinji?
Tega je že davno. V bistvu takrat, preden sem šla v Masterchefa, sem teden prej zelo veliko kuhala, takrat sem tudi najbolj eksperimentirala. Kaj točno sem pripravljala, se niti ne spomnim več. V spominu imam, da sem veliko pripravljala različne juhe, pa ribice s pehtranom itd. Vključevala sem sestavine, ki jih pred tem nisem.
Kje vas lahko najdemo, ko odložite kuhalnico, kje se najraje sproščate, kje si polnite baterije?
Baterije si najraje napolnim na morju. Zelo rada grem na vodo s supom ali windsurfom. Včasih, preden sem imela otroka, sem se s tem tudi bolj intenzivno ukvarjala. Na morju si res napolnim baterije.
Če bi lahko kuhali za kateregakoli zvezdnika na svetu, katerega bi izbrali?
Gordana Ramseyja. On je tak navdih, pošast v kuhinji (smeh). Meni je zelo fascinanten, bil bi taka huda motivacija, da bi dala vse od sebe.
Poletje je čas, ko si ljudje najraje vzamejo čas za branje. Katero knjigo ste vi nazadnje vzeli v roke?
Ravno včeraj sem brala kuharski abecednik.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice