Uredništvo | 17. 10. 2024, 11:30
Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos: iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja
Luka Pangos je zmagovalec 10. sezone MasterChefa, a povsem lahko bi se zgodilo, da ga sploh ne bi bilo med tekmovalci. Toliko časa je okleval, da je zamudil rok za prijavo.
"Danes je z menoj zgornjesavinjski Primorec, veslač, oglaševalec, mojstrski kuhar, nadebudni kmetovalec in višinski arhitekt. Opomba pod črto – stolpe gradi iz profiterolov." Tako je Boštjan Gorenc Pižama v aktualnem Spar podkastu Po mojem okusu predstavil svojega gosta, Luko Pangosa, zmagovalca jubilejne, desete sezone šova MasterChef Slovenija.
Pogovor sta v Spar podkastu začela okoli famoznega stolpa iz ovterol, tako imenovanega krokenbuša, in Luka Pangos je bil v vseh sezonah edini izmed tekmovalcev, ki mu je ta stolp tudi uspel. "Čeprav ni bil čisto popoln," doda skromno, a hkrati je izredno vesel, da mu je uspelo. "Rekel sem si: jaz hočem postaviti ta stolp, dal bom toliko karamele, da bo zadeva zabetonirana! Dejansko pa sem si pripravil tudi načrt, kako bom gradil, mora biti namreč točno 66 profiterolov in v vsakem krogu eden manj," pripoveduje Luka Pangos, ki je tudi sicer zelo studiozen človek, ki se kulinarike loteva nadvse resno (pa z večnim nasmehom na obrazu).
Zamudil rok za prijavo na MasterChefa
To je bilo opaziti tudi v šovu, kamor se je prijavil z jasnim ciljem. Zmago je videl kot odskočno desko, s katero bi preskočil pomivanje posode in rezanje zelenjave, kakršen je sicer običajen začetek vsake kulinarične poti. Zmago je videl tudi kot finančno stimulacijo in 'štampiljko', ki bi ljudem dala vedeti, da ta fant pa zna nekaj skuhati.
Dolgo je okleval, nazaj ga je držala izpostavljenost, ki jo prinese televizija. Spraševal se je, kako mu bo to v življenju koristilo. V tistem času je dal v službi odpoved in čas je bil idealen za tak izziv. MasterChefa je spremljal od prve sezone dalje in pravi, da je bil odličen 'kavč komentator', ki je imel vedno boljše ideje od tekmovalcev, ob tem pa ga je partnerica Sarah spodbujala, naj gre in se izkaže. Zamudil je rok prijave, pa je vseeno poslal prijavnico in v 20 minutah so ga poklicali na avdicijo. "V enem tednu sem se na hitro odločil, da grem v to. To je kar komplikacija, ti greš to snemat za nekaj mesecev in pustiš vse za seboj …" pripoveduje v novem Spar podkastu.
Luka Pangos MasterChefa nikoli ni videl kot še enega od resničnostnih šovov, ampak kot kuharsko tekmovanje. "V hiši ni kamer, ti imaš popolno zasebnost. Si v enem mehurčku, tam delaš, kuhaš, vadiš. Res imamo veliko časa za izobraževanje, snema se samo tisto, kar se vidi tudi v oddaji," nam približa nekaj ozadja in ob tem poudari, da nikoli ne bi vstopil v resničnostni šov, ki bi kakorkoli posegel v njegovo zasebnost.
Sam je v tekmovanju imel izrisano strategijo – vseskozi hoditi zunaj cone ugodja in nikoli biti v povprečju. Rezultat so odbite ideje, ki so se jim čudili tudi sodniki in za katere v smehu pravi, da do zadnjega ni vedel, ali mu bodo uspele. "Vedno sem hotel vsaj z idejami izstopati in pokazati nekaj drugačnega, ker takšen sem," pravi. Niti za trenutek mu ni bilo žal, da se je prijavil, in to svetuje vsakomur, ki rad kuha in si časovno to lahko privošči.
Kako pa je zmagati in potem to še lep čas držati zase? Precejšen izziv, prizna Luka Pangos. Z vsako oddajo, ki se je odvila na televiziji in v kateri mu je šlo dobro – težje. Ko so ga 'tipali' znanci, se je skliceval na pogodbo. Pri prijateljih je moral biti malce bolj kreativen. "Dejansko niso točno vedeli, kdaj sem končal tekmovanje in sem jih poskušal tako malo kreativno zmesti. Mislim, da mi je kar uspelo," pripoveduje v smehu.
Šele takrat, ko je bila na sporedu finalna oddaja, se mu je življenje čez noč spremenilo. "Takrat pridejo številni odzivi, sporočila, lotiti se moraš svoje poslovne poti. Čez noč postaneš prepoznaven, dobiš vpliv, s katerim pride tudi odgovornost," razmišlja.
Ne sledenje receptom, ampak razumevanje procesov
Česarkoli se Luka Pangos v življenju loti, rad razišče in gre v globino. Kulinariko je od nekdaj želel razumeti. "Dojel sem, da je v kuhanju precej fizike in kemije, zato poskušam razumeti vse te procese, ki se s hrano dogajajo. To je tudi moja filozofija, kako postati boljši kuhar. Da se ne ukvarjaš samo z recepti. Gradiš osnove in potem začneš iz tega sam eksperimentirati," opisuje svoj pogled na kulinariko.
Ogromno raziskuje, ob tem se pošali, da ima zelo majhno stanovanje z zelo majhno kuhinjo, ki pa je verjetno bolje opremljena od marsikatere profesionalne kuhinje. "Pod posteljo imam tri velike škatle aparatov in naprav. Pri meni je bilo nekaj čisto običajnega, da sem šel za konec tedna za deset ur v kuhinjo in raztural vse. To je od nekdaj moja terapija in moj hobi," pove v Spar podkastu.
Na 'zgornjesavinjskega Primorca' in njegovo kulinarično izražanje so močno vplivale korenine, najbolj pa babica in nona. Ena iz Primorske, druga iz Štajerske. Čeprav nikoli niso imeli veliko, sta znali iz osnovnih, domačih sestavin pripraviti čudovite obroke. "Imam to srečo, da sta vedno dobro kuhali. Zdi se mi, da če ima človek privzgojeno to, da je dobro hrano, mu to pomaga tudi naprej pri vseh eksperimentih, ki se jih loti," je prepričan.
Hrana je sprožilec lepih spominov, in ko se spominja kuhinje svojega otroštva, ne more mimo jajc z ocvirki pri babici in njenih kruhovih šnit. K takim okusom se še vedno rad vrača in tudi pri svoji kulinariki se drži domačih sestavin, vendar na malce bolj eksperimentalen način. "To je moje okolje, tako bi rad kuhal," pravi.
In tako bo kuhal tudi na kmetiji, ki sta jo s partnerico Sarah kupila v samotni vasici, na idilični lokaciji v okolici Laškega. To je bila že dolgo močna želja, ki jo je zmaga v MasterChefu pospešila. Zakaj na kmetijo? "Ugotovil sem, da v mestu precej težko živim trajnostno oz. je to zelo drago ali pa bi porabil ogromno časa. Na kmetijo želim iti, da bom naredil manj smeti, več sam pridelal in imel večjo kontrolo nad sestavinami," pravi Luka Pangos, ki bo v ta 'samooskrbni raj' sprejemal tudi goste in jih po njihovih željah vključeval v proces dela.
Tudi Boštjan Gorenc Pižama se je že vnaprej povabil na obisk in na malico, še prej pa sta skupaj nekaj 'zakuhala' kar v studiu. Kot je on sam daleč od običajnega, je prav tak tudi sendvič Luke Pangosa, ki preseneti in navduši.