Uredništvo | 23. 10. 2024, 09:25
Luka Pangos, zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija, delil tri 'naprave', ki morajo biti v vsaki domači kuhinji
Luka Pangos, zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija, pravi, da ima zelo majhno stanovanje z zelo majhno kuhinjo, a je ta bolje opremljena kot marsikatera profesionalna kuhinja.
Aktualni zmagovalec MasterChefa Luka Pangos je sodnike, gledalce in sotekmovalce presenečal z norimi idejami in eksperimentiranjem v kuhinji in tudi to je vplivalo na njegovo končno zmago. Kot je povedal Boštjanu Gorencu Pižami v Spar podkastu Po mojem okusu, je kuharsko tekmovanje spremljal od prve sezone in bil zelo uspešen 'kavč komentator'.
Njegova partnerica Sarah ga je spodbujala, naj gre in se prijavi ter pokaže, kaj zna. In zna zelo veliko. Priznal je, da pri njem ni prav nič čudnega, če se ob koncu tedna za deset ur zapre v svojo kuhinjo in samo eksperimentira.
Slepo sledenje receptom ni zanj, on želi hrano, kuhanje, fiziko in kemijo, ki se tam dogajata, razumeti - zato se tega loteva raziskovalno: "To je tudi nekako moja filozofija, kako postati boljši kuhar, da se ne ukvarjaš samo z recepti, ampak poskusiš štekati procese."
Njegovo stanovanje je majhno, kuhinja še manjša, a z vidika kuharske opreme - se pošali Pangos - precej večja kot marsikatere profesionalna kuhinja: "Dejansko imam pod posteljo tri velike škatle aparatov, naprav in vsega."
Ob tem ga gostitelj spodbudi, naj nam namigne, katere tri 'naprave' pa morajo biti v vsaki domači kuhinji. Odgovor vas bo morda presenetil: "Mogoče ne bi izpostavil treh aparatov, ampak dejansko potrebuješ tri stvari za res boljše obvladanje domače kuhinje. In to je dober nož, za katerega znaš skrbeti … Oster, dober nož z dobrim jeklom; ena dobra nerjaveča ponev z debelim dnom ter ena dobra dovolj velika deska, da imaš delovno površino – to je osnova za dobro domačo kuhinjo."
Na njegovo kuharsko ustvarjanje sta vplivali babica in nona, ki sta ga navdušili za okuse iz domačih sestavin. Vse to sam nadgrajuje, a domače sestavine in lokalno okolje ostajajo rdeča nit njegovega kuhanja. Zvest je tudi trajnostnemu načinu življenja, v vseh vidikih. Ko sta z gostiteljem na koncu pripravila okusen sendvič, si ga je - ker ni bil zelo lačen - pol shranil za kasneje, v prav posebno refresh posodo, ki je še vedno na voljo v trgovinah Spar.
Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.