Beljakovine, ki jim verjetno rečete kar proteini, so dandanes verjetno najbolj opevano makro-hranilo na našem jedilniku. Zato sta Pižama in mag. inž. prehrane in nutricionistka Lana Trampuš v novi sezoni Sparovega podkasta razkrila vse, kar morate vedeti o beljakovinah, in obenem razblinila vse mite, ki jim morate takoj prenehati verjeti.
Nova sezona Sparovega podkasta je nastala v sklopu projekta 'Več vem, bolje jem', katerega namen je, da nas v sodelovanju s strokovnjaki z različnih področij osveščajo o pomembnosti uravnoteženega in odgovornega prehranjevanja. Danes smo ves čas obkroženi z neštetimi prehranskimi nasveti in vedno novimi preobrati o tem, kaj je zdravo in kaj ni, zato je izobraževanje na področju prehrane še kako pomembno. Verjetno najbolj pomembno, če želimo imeti na krožniku kar najbolj primerno in zdravo hrano.
Zato bo imel novi Sparov podkast kopico strokovnih sogovornikov, ki bodo jasno in praktično razložili vse, kar moramo povsem povprečni ljubitelji vsega dobrega in okusnega vedeti, da s trgovskih polic izbiramo kakovostna in za svoj življenjski slog najbolj primerna živila.
Začnimo z beljakovinami
"Na beljakovine moramo biti praviloma malce bolj pozorni, saj niso pomembne samo za športnike," v prvi epizodi novega podkasta pove mag. inž. prehrane in nutricionistka Lana Trampuš in obenem razkrije kopico pomembnih informacij o beljakovinah, od tega, koliko beljakovin bi morali zaužiti z vsakodnevnimi obroki, do tega, kakšni viri beljakovin so najboljši. Ja, tudi malce računanja bo potrebnega, a se splača, saj so beljakovine kot makrohranila ključne za normalno delovanje telesa, dobro počutje in krepak imunski sistem.
Ko govorimo o beljakovinah, te seveda radi povezujemo z mišicami. Zato je tudi eden prvih mitov, ki se ga Pižama in Lana lotita v podkastu, prav prepričanje, da več beljakovin pomeni – več mišic! Drži? Da … in ne.
Lana nas pouči, da samo uživanje beljakovin ne bo kar sam od sebe poganjalo rast mišic, ampak da je treba mišicam dati razlog, da rastejo. "S primernim vnosom beljakovin bomo res lažje ohranjali svojo mišično maso, če pa hkrati ne vključujemo vadbe z bremeni, mišica ne bo rasla," jasno razloži Lana, ki se s Pižamo potem poda v še bolj zanimive in zabavne informacije o vsem, kar moramo vedeti, da si jedilnik okrepimo s primerno količino beljakovin.
Za bolj bogate obroke
V podkastu izvemo tudi, da se beljakovine lahko pridobi iz različnih živil. Na eni strani so seveda živalski viri, kot so meso, ribe in jajca, pa tudi mlečni izdelki, še posebej kakšni z dodatnimi proteini obogateni jogurti, lahko pa izberemo tudi rastlinske vire beljakovin: fižol, grah, leča, oreški. Vse to so t.i. polnovredna živila, seveda pa lahko proteine pridobivamo tudi iz izoliranih virov, kot so npr. beljakovinski napitki, proteinski jogurti in različne proteinske ploščice. "Pri vsakodnevni prehrani naj bodo naša glavna izbira polnovredna živila, saj je to potem vir tudi drugih hranil, vitaminov in mineralov. Izolirani viri pa so mišljeni bolj kot občasni dodatek ali hitra rešitev, ko na voljo nimamo bolj polnovrednih živil." v podkastu razloži Lana.
Beljakovine so vsekakor vitalno makro-hranilo, saj igrajo ključno vlogo pri izgradnji in obnovi tkiv. Še posebej je potrebno jedilnik oblikovati z izdatnejšo količino beljakovin za otroke, športnike in v času, ko okrevamo po kakšnih poškodbah.
Lanin nasvet: preden si v dnevu pripravljate obrok, se najprej vprašajte, kaj bo v tem obroku vir beljakovin. Ko imate vir beljakovin rešen, se lahko posvetite dodatkom, ki v obrok dodajo druga hranila (ogljikove hidrate, maščobe ...). Najbolje je torej, da obroke sestavljamo okoli izbranega vira beljakovin.
Z novo pridobljenim znanjem si lahko svoje jedilnike že danes začnete krojiti kar sami. Na pomoč vam bo priskočila še umetna inteligenca! Sparov AI jedilnik vam bo pomagal izdelati optimalen tedenski jedilnik, pri načrtovanju pa lahko izberete posebno visoko-proteinsko opcijo ('Višji vnos proteinov' (ang. High Protein)) za pripravo res proteinsko bogatega jedilnika. Za dodatne navdihe in obogatitev vsakodnevnih obrokov, pa skočite na Sparovo kulinarično stran polno receptov in nasvetov Jedel bi.
Od beljakovin do popolnega znanja o prehrani
Poučen pogovor z Lano Trampuš pa je šele začetek serije podkastov, v katerih bo Pižama razkrival skrivnosti zdrave prehrane, popravljal napačna prepričanja o hrani in nas z različnimi gosti z dragocenim znanjem s področja zdravega življenja popeljal na pot do kar čim bolj domišljenih, a še vedno zelo zdravih jedilnikov.
Z vsako epizodo bomo tako bližje celostnemu razumevanju vseh ključnih elementov naših prehranskih navad, hkrati pa bomo bogati še za kar nekaj uporabnih receptov. Kot se za vsak klepet s Pižamo spodobi, pa na tej zanimivi ekskurziji po svetu prehrane ne bo manjkalo prisrčnega humorja.
Vse podkaste lahko poslušate tudi na: Metroplay | YouTube | Spotify.