Uredništvo | 21. 5. 2024, 12:01

Tadej Golob delil recept za svoj najljubši sendvič ('Naj stvari so tri')

Pisatelj, novinar, alpinist in še marsikaj drugega – Tadej Golob je bil kar deset let vegetarijanec, danes pa to ni več. Kljub temu je sendvič po njegovem okusu brezmesni. 

V najnovejšem Spar podkastu Po mojem okusu je Boštjan Gorenc Pižama gostil izjemno zanimivega sogovornika. "Danes z nami pisatelj, novinar, alpinist, mojster intervjujev, biograf, kolovodja, avtor kolesarskega vodnika in pa dobitnik nagrade Kresnik Tadej Golob," je napovedal svojega gosta.  

Pogovarjala sta se o njegovi ljubezni do alpinizma, branja in pisanja. Tadej Golob pravi, da ni vedel, da v njem tli taka ljubezen do gora in višin, kot tudi ne ljubezen do pisanja - dokler tega ni izkusil in "se je sprožilo".

Tadej Golob pravi, da dlje od sendviča in jajca na oko v kuhinji ne gre ...

Tadej Golob pravi, da dlje od sendviča in jajca na oko v kuhinji ne gre ...

Sami Rahim

Čeprav k tem ljubeznim ne moremo pripisati ljubezni do kuhanja (Tadej Golob pravi, da se njegovo udejstvovanje v kuhinji konča pri sendvičih in jajcu na oko), pa se ni izognil izzivu, da pripravi sendvič povsem po svojem okusu.

Ta je preprost in brez vsega 'odvečnega balasta', Pižama ga je v šali poimenoval 'Naj stvari so tri', ker vsebuje zgolj tri sestavine. Med njimi ni mesa, čeprav ga danes Golob uživa, a se trudi, da ne preveč.

"Deset let sem bil vegetarijanec, to je bilo kulinarično gledano najslabših deset let mojega življenja. Predvsem, ker je bil takrat edini nadomestek za meso 'pohan' sir," pravi. "Ali pa zelenjava, popečena na svinjski masti," doda gostitelj. Zadnja leta ga navdušuje čili, in to je tudi začimba, ki jo najpogosteje uporablja v kuhinji. 

Preprost, a okusen sendvič

Preprost, a okusen sendvič

Sami Rahim

Pikantne hrane se je navadil v Aziji, v Nepalu, ko je hodil plezat v Himalajo. "Ko sem prvič prišel v Nepal, praktično ni bila niti ena stvar uporabna, užitna zame. Zdaj sem se pa navadil," pove.

Izmed sirov pa najbolj obožuje ementalca, tudi zato, ker je s svojimi luknjami najbolj 'tipični' predstavnik svoje vrste v stripih in risankah. Pa tudi njegov okus mu je sčasoma postal všeč. Dodatnih namazov v smislu masla ali majoneze sendvič po okusu Tadeja Goloba ne potrebuje. "To bi bilo pa že pretiravanje," se pošali Boštjan Gorenc Pižama, medtem ko zlagata skupno malico. 

Žemljica, feferoni in ementalec.

Žemljica, feferoni in ementalec.

Sami Rahim

Kako pripraviti sendvič Tadeja Goloba doma?

Sestavine:

Postopek priprave:

Postopek priprave Golobovega sendviča je povsem enostaven. Žemljico prerežemo na pol, dodamo sir in nato še feferone. Če peče premalo, Tadej Golob rad doda še kakšnega. Preprosto, a nadvse okusno. 

Vabljeni k poslušanju celotnega podkasta TUKAJ.