Tudi, če se tu in tam še držite starega pravila, da je petek dan za ribe, jih verjetno ne uživate dovolj pogosto. Ribe so vir ključnih hranil, tudi takšnih, ki jih naše telo ne proizvaja po naravni poti. Zato v sklopu projekta Več vem, bolje jem, Lana Trampuš razkrije, kako pogosto naj bodo ribe na našem jedilniku, da si zagotovimo čim bolj uravnoteženo prehrano.
Pri sestavljanju bolj uravnoteženega jedilnika, nam je nutricionistka Lana Trampuš, ki je za projekt Več vem, bolje jem, spisala vse, kar moramo vedeti o uravnoteženi izbiri živil in vplivu premišljeno sestavljenega jedilnika na naše zdravje, namignila, da ribe prepogosto spregledamo, ko izbiramo vsakodnevni vir beljakovin.
"Morske ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin EPA in DHA, ki imata v telesu protivnetno delovanje z ugodnim vplivom na zdravje možganov, srca in ožilja," je Lana zapisala v članku, da nas opomni, kako redno uživanje rib pomaga pri ohranjanju zdravega srca in celo uravnavanju razpoloženja. Zato predlaga, da namesto mesa in procesiranih mesnih izdelkov vsaj dvakrat tedensko raje izberemo ribe.
To seveda ne pomeni, da morate vedno izbrati samo sveže ribe in si zamišljati zahtevne recepte za pripravo. Enake hranilne vrednosti boste dobili tudi, če izberete kakovostne konzervirane ribe, ki jih lahko vključite v pripravo solat, sendvičev ali kot samostojno jed.
Vedno dobra izbira so recimo fileji skuše v oljčnem olju, s katerimi si lahko hitro pripravite hranljivo in okusno malico ali lahko večerjo. Recimo solatni zavitek s skušo:
- Odcedite fileje skuše (nekaj oljčnega olja le pustite, za sočnost in dodatne hranilne vrednosti) in jo nastrgajte v skledo.
- Dodajte jušno žlico lahke majoneze, žličko limoninega soka in sesekljajte nekaj zeleno za hrustljavost.
- Za bolj pikanten okus lahko dodate še ščepec črnega popra.
- Pripravljeno zmes naložite na polnozrnato tortiljo ali pa kar na list solate, zaključite z nekaj listi špinače ali rukole.
- Še rezina ali dve rženega kruha in obrok, poln omega-3 maščobnih kislin, beljakovin in zdravih maščob, je pripravljen.
Če vas od pogostejšega vključevanja rib na jedilnik odvrne nepoznavanje rib, lahko vedno le stavite na preverjene 'mastne' ribe, ki vključujejo bogat nabor zdravih hranil. To so večinoma morske ribe, ki jih v članku izpostavi tudi Lana: vedno priljubljeni losos, vsestranska skuša, če imate radi manjše ribe, pa lahko posežete po sardelah. Za odlične recepte z ribami skočite na Jedel.bi, vse o uravnoteženi prehrani pa vas čaka na strani Več vem, bolje jem.