Vid Legradić | 3. 7. 2023, 11:31

"Od vseh sladkosti, ki jih ponuja Amalfi, so me najbolj navdušile limone!" (Vid Legradić iz prve roke)

Amalfi je prava paša za oči.
Amalfi je prava paša za oči.
Je turistična atrakcija.
Je turistična atrakcija.
Premore čudovite plaže.
Premore čudovite plaže.

Prav vse, kar je povezano s to destinacijo v Italiji, ima romantično prispodobo. Sončni zahodi, najlepša obalna cesta Južne Evrope, stare vasice in hoteli, vzidani v strme klife nad turkiznim morjem. Zapeljiva gospodična iz turističnega prospekta, ki ob kozarcu kampanjskega vina iz neskončnega bazena strmi proti otoku Kapri in podobe italijanskih kuharjev. Prav vse, kar je povezano z Italijo in italijanskim, vabi slehernika, da obišče in doživi obalo Amalfi. 

Petdesetkilometrski pas obale južno od Neaplja je bil umeščen tudi v moj načrt potovanj in ko je prišel na vrsto, so me, ne glede na vse sladkosti, ki jih Amalfi ponuja, od vsega najbolj navdušile kisle limone. 

Strmo amalfijsko obalo povezuje le ena glavna cesta.

V poletnih mesecih je zaradi ogromnega obiska tako obremenjena, da so italijanske oblasti pred nekaj leti vožnjo po cestah Amalfija omejile.

profimedia

Lihi dnevi za liha števila registracij

Turisti se na sode dneve lahko vozijo le z avtomobili, katerim registrska številka se konča s sodim številom. Enako pravilo velja za lihe dneve in liha števila registracij. Ker je kljub temu promet še zmeraj zelo gost, si je Amalfi morda najbolje ogledati na vespi (čeprav tudi kabriolet ni slaba izbira). Ker na neapeljskem letališču ni bilo možnosti najema prvega, drugi pa je bil razprodan, sem se po najlepši obalni cesti odločil zapeljati kar v fičku sodobne generacije. Vsi blogi priporočajo vožnjo od zahoda proti vzhodu, saj voznik tako sledi morski strani ceste.

Tudi jaz sem nasvet upošteval, kar je pomenilo vožnjo prek mesta Sorreto proti Positanu, Amalfiju in Vietri sul Mare. 

Že vožnja je prava paša za oči

Pogledi na strme obale in v pobočja ugnezdene vasice so me očarali.

Male uličice, polne turistov so me vabile, da se ustavim.

profimedia

Že sama vožnja je bila prava paša za oči, nekakšen ogromen vrt z bujnimi grmi vrtnic, vijoličastimi bugenvilijami, belim jasminom, ki se plazi ograjah in rodovitnimi drevesi, polnimi sadja, med katerimi vidno prevladujejo limonovci. Že po prvih nekaj kilometrih vožnje voznik zlahka, da so limone pomemben del tamkajšnje identitete. Ob cesti so stale številne stojnice, ki so se šibile v rumeni barvi. Moral sem se ustaviti in kupiti eno. Če ne drugega, že iz radovednosti, kajti te limone so bile ogromne. Ko jo je stari prodajalec položil v papirnat škrnicelj, je namignil, naj povoham. Kakšna aroma! Omamen vonj citrusa.

"Affettato sottilmente, per insalata," je rekel gospod, ko sem mu v dlan položil dvoevrski kovanec. Narežem jo naj v solato? Kar s kožo? Na tanko, je dodal.

Limone, ki so velike kot melone

Amalfijski limonovci in njihovi sadeži so brez dvoma posebni.

Te limone so veliko večje od sort, ki se gojijo drugje. Dosežejo lahko velikost melone, tehtajo tudi prek enega kilograma.

profimedia

Specifična mikroklima, ki jo ustvarjajo vetrovi iz Afrike, je v kombinaciji z mediteransko vlago tako popolna za limonovce, da jih ni treba škropiti. Vse amalfijske limone se lahko pojedo skupaj kožo. Ta je nagubana in relativno debela, meso pa manj kislo kot pri običajni limoni. Domačini, s katerimi sem prišel v stik, so trdili, da se jo lahko užije kot pomarančo. Po prvem poskusu in prvem grižljaju sem ugotovil, da je za moj okus prekisla. In vendar, lahko se jo je narezano (s kožo vred) v solati.

Tudi testenine z limono so kuharji izumili v tistem koncu italije. Limonino lupinico se dodaja rižotam, dušeni hobotnici, priljubljena lokalna jed je piščanec z limono. Omeniti moram še limonin sorbet, ki ga je moč dobiti v vsaki amalfijski vasi. Kepico sladoledarji položijo v izvotleno polovico limone. Kakšen kornet neki!

Obstajata dve vrsti limon Amalfi: Sfusato Amalfitano in Limone di Sorrento. Sorti sta eni najbolj cenjenih limon na svetu. Sta zaščiteni in se ju lahko goji le na obali Amalfija. Sezona obiranja je od februarja od oktobra. Na drevesu se sadeže lahko pusti dlje, saj rastejo vse dokler se pecelj zaradi teže ne utrga. Dom limonovcev so kamnite terase, ki so jih prebivalci Amalfija (v srednjem veku neodvisne državice) izklesali v golo skalo. Te iste prastare terase so namenjene limonovcem še danes. Med seboj so povezane s stopnicami, ki omogočajo oskrbovanje dreves in ročno trgatev. Ta je bistvenega pomena za ohranjanje kulturne krajine. 

Amalfi in Positiano

Meni najlepši mesteci, Amalfi in Positiano, sta polni spominkov povezanimi z limonami. Police tamkajšnjih trgovin se šibijo pod magneti v obliki limon, keramiko z motivi limon, kipci, oblačila, celo snežene krogle skrivajo v sebi plastično limono. Lahko bi rekel, da je amalfijska limona nekakšna rumena pika na i Amalfiju. Skoraj nujno je, da vsak, ki obišče Amalfi, poskusi vsaj nekaj v povezavi z limono.

Za najhitrejše spoznavanje priporočam kozarec amalfijske varijante slavnega italijanskega aperola, ki rdeči liker nadomešča z limončelom. Odlična osvežitev, le s količino se ne sme pretiravati. 

profimedia

Novo na Metroplay: “Ljudje mislijo, da je podjetništvo bogastvo brez truda!” | Marko Verdev