Priljubljeni aperol spritz, sladko-grenka pijača svetovnega slovesa, izvira iz Padove – Slovencem bližnjega italijanskega mesta, ki diši po sveže pečenem kruhu in srednjeveških spletkah.
Pravijo, da zima ni najboljši čas za Italijo. Mrzla vlaga ti zleze v kosti, nebo je težko in sivo, in če nisi previden, se lahko znajdeš v hotelski sobi brez ogrevanja ter se domov vrneš s pljučnico. Poleti? Le norec bi šel takrat. Od močnega sonca ti pregori glava, gneča pa te še do konca požre. V Italiji pred trumami, ki lovijo zadnje spomine na poletje, niti jeseni nisi na varnem. Decembra raje pozabi — množice turistov na okrašene praznične trge drvijo kot mušice na odprto steklenico vina. Kdaj potem iti tja?
Kdaj je pravi čas?
Če se človek to sprašuje, je morda že zamudil bistvo. Tisti, ki razume, da je življenje sestavljeno iz majhnih trenutkov sreče, nikoli ne čaka na pravi trenutek — zanj je ta vedno zdaj.
Zaradi bližine je lahko Padova za Slovence tudi v zimskih mesecih čisto prava izbira, če le veš, kje pod njenimi kamnitimi arkadami poiskati zavetje in naročiti kozarec svetovno opevane "s soncem obsijane pijače", ki te prepriča, da je zunaj vsaj nekaj stopinj več. S tem seveda ciljam na aperol spritz, oranžni sladko-grenki tekoči fenomen, ta novi sinonim za brezskrbno uživanje v življenju, ko se čas meri v požirkih, ne pa v urah. In potem še en požirek. In še en. In že ni več pomembno, kateri letni čas je zunaj – samo to, da si tukaj in zdaj.
Grenak. Sladek. Lahkoten. Aperol spritz se pije na soncu, pije se v dežju, pije se, ko ne veš, kaj bi s sabo. In tako kot najboljše stvari v Italiji – nikoli zares ne pripada tistim, ki so ga izumili, ampak vsem nam.
All' Ombro Della Piazza
V majhnem lokalu, le ulico stran od glavnega trga v Padovi, natančneje na naslovu Via Pietro d'Abano 16, sem v februarskem večeru našla posebno razvajanje. Bar All'Ombra della Piazza je pravcato potovanje v srce lokalnega življenja.
Pogled z vrat na njihove "cicchette" — za beneško kulinariko značilne mini prigrizke, me je zvabil na sedež tik ob šanku. Leseni podstavki, obloženi s papirjem, so se ves čas polnili s skrbno sestavljenimi slanimi ugrizi, ki gostu dajo nemudoma vedeti, da od tu ne bo odšel lačen, tudi če spije nekaj rund.
Poleg cicchett v tem zelo prijetnem baru ponujajo tudi širok izbor vin. A jaz sem prišla zaradi njihove glavne zvezde, legendarnega Aperol spritza, ki ga spretne roke točajev ves čas uigrano mešajo in postavljajo na pult in mize, medtem ko gostje prihajajo in odhajajo.
Nekateri naročijo na hitro, izpijejo v dveh, morda treh požirkih ter izginejo v utrip mesta. Drugi posedijo dlje, pijačo vrtijo v rokah, jo srkajo počasi, kot bi želeli ujeti vse barve njenega okusa. Če je za mizo več ljudi, se razigrano nagibajo drug k drugemu, glasovi so mehkejši, smeh glasnejši, led v kozarcu se počasi topi, grenkoba prepušča prostor sladkobi in slutiti je, da se noč za njih ne bo še tako kmalu končala.
View this post on Instagram
Iz česa je sestavljen sončni zahod?
Zanj so potrebne tri sestavine, ki pa morajo biti za dosego pravega okusa zmešane v pravem razmerju: tri dele penine, kot je prosecco, dva dela aperola in en del gazirane vode oziroma sode. K dobljeni mešanici se doda nekaj kock ledu, rezino pomaranče in tudi zeleno olivo na dolgem zobotrebcu – droben, a izredno pomemben detajl, ki spomni na to, da v Padovi cenijo pristnost do zadnjega detajla.
Aperol spritz, ki so ga pred mano postavili v baru All'Ombra della Piazza, je bil popolno ravnovesje grenkobe, sladkobe in tiste nejasne skrivnostnosti, ki jo pričakuješ v mestu, kjer se je rodila legenda. Čeprav je bil ponedeljek, je bil lokal poln do zadnjega kotička, postrežba je tekla gladko, brez hitenja, brez kaosa – kajti natakarji tu zares vedo, kaj delajo.
Slovenskega gosta bo še nekaj zelo razveselilo: cena. Aperol spritz tu namreč stane nekaj več kot 4 evre za kozarec – dovolj ugodno, da si lahko brez slabe vesti privoščiš še enega. Ali dva. No, pa tudi tri in več ...
Novo na Metroplay: Perica Jerković o družinskih trenutkih, delu komika in čisto prvem nastopu