Marijana Podhraški | 31. 8. 2023, 20:00

Slovenska vas med vinogradi, ki je postala zvezda na Netflixu

Profimedia

Prihajajoči jesenski čas je ravno pravšnji za obisk katerega od naših vinorodnih okolišev. Lahko se podate tudi v kraj, zaradi katerega je naša država postala svetovna vinska uspešnica!

Slovenija je bogata z vinogradi, slovi pa tudi po zelo dobrem vinu. Tudi Vipavska dolina se lahko pohvali z zelo dobro žlahtno kapljico, pridelano iz sladkega vipavskega grozdja. Daleč naokrog je znano, da njihove družinske vinske kleti vedno rade volje sprejmejo dobrega vina željne goste.

Najstarejša vinska vas

In prav na Vipavskem, po vijugasti vzpetini proti na prvi pogled nekoliko samotnemu vrhu, obiskovalca daleč od gneče pričaka vas Goče. V tem majhnem, starem naselju s kamnitimi hišami, danes še vedno živi okoli 180 ljudi ljudi. Njegovo jedro je v celoti kulturni spomenik, ozke ulice ali gase, kot jim domačini pravijo, pa niso širše od enega metra. Tukajšnje hiše iz peščenjaka so okrašene s kamnoseškimi okrasi, tu pa tam lahko na dvorišču katere od njih uzremo čudovit star vodnjak, za njih domačini sicer pravijo, da nikoli ne usahnejo. Med sprehodom skozi vas stoletja dolgo kraško tišino vsake toliko časa predrami glasba zvonov, ki prihaja iz cerkve svetega Andreja z zvonom iz leta 1706.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Goče (@visit_goce)

Mnoge hiše imajo nad portali vklesane letnice iz 17. in 18. stoletja, po ohranjenih zgodovinskih zapisih pa prvi začetki vasice segajo že v 14. stoletje. Ta kamnit slovenski arhitekturni biser ni znamenit le zaradi svoje arhitekture, Goče so svojevrsten muzej kulture vinarstva na Vipavskem. Po pripovedovanju naj bi bilo na Gočah ob koncu 19. stoletja bistveno več vinskih hramov kot stanovanjskih zgradb.

Uredništvo

Sanje so tu še zelo žive

Tukajšnji prebivalci so se od nekdaj ukvarjali z vinogradništvom, nekoč so sloveli po kar 54 različnih sortah grozdja. Da je bilo tu veliko vina, še danes priča 75 obstoječih vinskih kleti, ki so v preteklih časih hranile to kapljico. Tako je na primer zaslediti, da je Ilirski list leta 1846 med poročanjem o prvi sadjarski razstavi v Ljubljani omenil, da sta goški župnik Valentin Kodre in posestnik Janez Ferjančič na razstavo poslala 28 sort belega in rdečega grozdja, "od tega večino žlahtnih"

Uredništvo

Na odlični legi, sredi rodovitnih vipavskih gričev, se z vinogradništvom veliko domačinov ukvarja še danes, zato Goče pogosto obiščejo domači in tuji ljubitelji vina. Občutek, da se je tu ustavil čas, je za njih le še dodatna prvina vinske izkušnje in užitka. Po drugi strani pa to, da razvoj moderne dobe vasice še ni dosegel — glavni razlog je njena spomeniška zaščita, ki ji prinaša kopico gradbenih omejitev (mladi ne morejo zidati hiš, prenova fasad ali dozidava hiš ni mogoča itd.) — dosti manj veseli domačine. Selitev mladih v mesta neredko pomeni tudi opuščanje vinske družinske tradicije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Goče (@visit_goce)

Nepozabni trenutki s kulinariko in vinom

Če se kdaj ustavite na Gočah, je kraj pristne lokalne hrane in zgodb zagotovo Cejkotova domačija, ki jo vodita Jelka in Davorin Mesesnel. Zakonca sta na lično obnovljeni domačiji ustvarila toplo in prijazno izletniško kmetijo, na kateri za goste, ki sem pridejo z vseh koncev sveta, zelo lepo poskrbita. Njihovo Pinelo 2021 smo poskusili tudi mi in je zares izvrstna. Poleg vina vam tu postrežejo s pršutom in sirom ter dobrotami kot sta frtalja (jajčna omleta, narejena iz svežih sezonskih zelišč, moke in jajc, izvorno prihaja iz Italije, op. a.) in domačo ošokolo (suha vratovina, op. a.) ter vas v soju sveč in ob kapljici rujnega popeljejo v svoje vinske kleti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cejkotova Domačija (@cejkotova_domacija)

Še vsakdo, ki jih je obiskal, je rekel, da se bo zaradi njih na Goče še vrnil, tako lepo je tu.

Dober glas seže ...

Slikovite Goče v svojih nedrjih skrivajo tudi številne druge pripovedi, ena od njih pa je dosegla celo najbolj gledan kanal pretočnih vsebin Netflix, ki ima več kot 200 milijonov naročnikov iz 190 držav. Med sedmimi epizodami 2. sezone ameriške popotniško-gastronomske serije Restaurants on the Edge (Restavracije na robu), ki je luč sveta ugledala maja leta 2020, se je namreč znašla Slovenija, v sklopu slovenske serije pa so predstavili tudi Goče.

Z roba kamnite vasice Goče se nam odpre pogled na Vipavsko dolino.

Z roba kamnite vasice Goče se nam odpre pogled na Vipavsko dolino.

Uredništvo

Kot je povedal eden od producentov oddaje Josh Tizel, so za Goče izvedeli na slovenskem popotniškem blogu Let's Go Slovenia. Ker se jim je zgodba majhne kraške vinske vasice, v kateri se je ustavil čas, zdela fascinantna, so jo želeli predstaviti svetovnemu občinstvu. Eden od treh voditeljev Nick Liberato je vipavsko vasico v oddaji predstavil kot najstarejšo vinsko vas, v tamkajšnji kleti Povh pa se je podrobneje spoznaval z oranžnimi vini.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MERCURIUS28 (@mercurius28)

In za kakšna vina gre? Oranžna vina so pravzaprav vrsta belega vina, ki ga izdelujejo iz belih sort grozdja, kot sta chardonnay in sauvignon blanc, razlika je le v proizvodnem postopku, kajti oranžna vina so dlje časa v stiku s kožicami grozdja (maceracija). V zadnjem času je severnojadranska regija, ki vključuje Slovenijo, Italijo in Hrvaško, postala eden vodilnih centrov za proizvodnjo oranžnega vina na svetu, po njih pa so zdaj globalno znane tudi Goče.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj