Ma.Po. | 27. 7. 2024, 08:00
Pobeg pred gnečo: vsi na morje, mi pa v očarljivo istrsko vasico nad njim! (FOTO)
Sredi istrskega podeželja smo, tako kot se to spodobi, tudi nekaj dobrega pojedli.
V jugozahodnem delu Slovenije, nedaleč od hrvaške meje in Izole, se nahajajo Korte, ki so središče izolskega podeželja, krajevne skupnosti in župnije. Bližina morja s svojim blagim podnebjem in rodovitna vododržna tla so v istrsko zaledje že od nekdaj vabili ljudi, ki so v odmaknjenosti našli varno zatočišče in možnosti za uspešno življenje.
V iskanju istrske pristnosti
Čeprav je večina turistov nagnjena k obisku slovenske obale, smo se mi odločili raziskati malo manj znane kotičke tega čudovitega dela Slovenije. Korte, s svojimi starodavnimi kamnitimi hišami in slikovitimi vinogradi, so pravo nasprotje vrveža obalnih mest. Vasica je sestavljena iz dveh delov, Gornje in Dolnje vasi, ter pripadajočih zaselkov, kot so Čedlje, Draga, Gočán, Médoši, Morgáni, Pašljón, Slami in Stara vas.
Čarobna istrska arhitektura in osupljivi razgledi
Vasica leži na nadmorski višini 224 metrov, s pogledom na alpski in dinarski svet, pod njo pa cesta vodi v južno Istro. Na južnih pobočjih so oljčniki in vinogradi, med njimi pa rastejo tudi smokovci, mandljevci, orehovci, žižule, breskve, slive, češnje in kakiji. Tu se prideluje refošk, predvsem pa bela vina, kot sta brgonja in malvazija. V zadnjih letih se strmo dviguje zanimanje za oljkarstvo, vsako leto več domačinov odpira svoje torkle (mlin za olive, op.a.)
Omembe vredna kulinarika
Med obiskom Kort smo naleteli tudi na dve izvrstni gostilni. Bolj petične goste razvajajo v Hiši torkla, mi pa smo se odločili za obisk prav tako zelo cenjene Gostilne Korte s tradicionalno slovensko istrsko kulinariko. V njihovi ponudbi so jedi iz različnih vrst mesa, morski sadeži, juhe, enolončnice in sladice, ki so pogosto pripravljene z lokalnimi sestavinami in okusi.
Gostilna ima zelo prijetno, domače vzdušje, obroki so okusni in obilni, v poletnih mesecih pa je še posebej očarljiva njihova terasa, kjer zelo prijetno pihlja.
Posebej izpostavljene jedi so juha iz mlade koruze (bobiči), polenta, koromač s fižolom ter svinjski jezik s fižolom, ribja čežama in polenovka "na belo". Njihova lokalna sladica "krostata" je pravo kulinarično doživetje in ni se ga treba braniti.
Vina in oljčno olje
Lokalni vinogradi proizvajajo vrhunska vina, kot sta stara malvazija (brgonja) in muškat ter črn refošk. Mladi vinogradniki uvajajo nove bele vrste vin, kar pomeni, da se vsak obisk vasice lahko spremeni v pravo vinsko avanturo. Oljkarsko društvo pa pospešuje gojenje oljk in uporabo njihovega olja, kar je nepogrešljivo pri vsaki jedi.
Sprehod skozi zgodovino in naravo
Obisk Kort seveda ne bi bil popoln brez sprehoda po slikovitih ozkih poteh in ulicah, kjer lahko obiskovalci občudujejo tradicionalne kamnite hiše, ki pričarajo pravo istrsko vzdušje.
Če vas bo pot zanesla v jugozahodni del Slovenije, ne zamudite priložnosti, da obiščete to čarobno vasico nad morjem in se prepustite njenim lepotam in okusom.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc