Kulinarična nomada obiskala Ptuj in naredila nepričakovano napako
M.P./YouTube/posnetek zaslona
Ptuj kot najstarejše slovensko mesto že od nekdaj slovi po odlični in raznovrstni kulinariki. Kaj vse sta poskusila popotnika?
Anja in Brandon, mednarodni par iz Kanade in Nemčije, skupaj po svetu potujeta osem let. Pred kratkim sta obiskala že 50. državo po vrsti, kar je bil — kot sta zapisala na svojem YouTube kanalu — njun prvotni cilj. V začetku letošnjega leta sta se ustavila tudi v Sloveniji, kjer sta večino časa raziskovala kulinariko v vzhodnem delu naše države.
V mestu kurentov
Ob obisku Ptuja sta Anja in Brandon posnelazanimiv video. Njuno raziskovanje mesta se je začelo s sprehodom po zgodovinskih ulicah najstarejšega slovenskega mesta, občudovala sta bogato arhitekturno dediščino, njuna prva postanka sta bila pricerkvi sv. Jurija in ob mogočnem ptujskem mestnem stolpu.
Kasneje, po ogledu mestne hiše, sta se odločila za kratek premor. V bližnji pekarni sta si privoščila hiter zajtrk in svojim gledalcem predstavila, katere dobrote sta poskusila. A prva v nizu je bila — burek.
V Nemčiji rojena Anja je gledalcem povedala, da sta z Brandonom burek jedla že med potovanjem po Srbiji. Številni gledalci pa so ju pozneje v komentarjih opomnili, da burek nima prav nobene zveze s slovensko kulinariko.
Prezrla sta tipično gibanico
"Pojedla sva okusen burek in priljubljeno slovensko sladico – potico," je v videu z navdušenjem povedala kulinarična popotnica, pri tem je malo več spregovorila o tem, kako cenjena ter okusna je slovenska potica. A tudi tu so jima nekateri komentatorji hitro ugovarjali.
Najprej so ju okarali, da potica, ki sta jo predstavila v videu, sploh ni prava tradicionalno slovenska potica, prej kruhek z orehovim nadevom. "Ko sva naletela na to različico potice, sva bila tudi sama nekoliko zmedena. Fotografije potice, ki sva jih videla na spletu, so bile dosti drugačne, vendar je bila v ptujski pekarni poleg oznaka, da gre za potico," sta se branila tujca.
Nekateri komentatorji so ob tem vztrajali, da bi bilo veliko bolje, če bi v izjemno bogati izbiri tradicionalnih sladic, ki jih ponujajo na Ptujskem, poskusila katero od gibanic — ali prleško ali prekmursko.
Pri večerji sta se bolje izkazala
Dan sta Anja in Brandon zaključila z okusno večerjo v ptujski Gostilni Amadeus, kjer sta poskusila postrv z ajdo in tradicionalnega ptujskega piščanca. Obe lokalni jedi sta ju navdušili.
Spodaj si lahko v celoti ogledate njun ptujski kulinarični video, ki je v angleškem jeziku.