M. P. | 1. 7. 2024, 07:00
Slovenska jed, ki je obnorela turiste (pevka Adele je celo hujšala z njo)
Kot pravijo tisti, ki so pred kratkim obiskali našo državo, se jim ni niti sanjalo, da je ta jed pri nas tako priljubljena.
Na popotniškem forumu na Facebooku so se tujci razpisali o tem, da so med dopustom v Sloveniji poskusili nekaj povsem novega. "Prvi dan v Kranjski Gori smo imeli za večerjo jedi s spodnje fotografije. Tako klobasa kot enolončnica sta vsebovali ajdo. Kako se to jé? Ali je to namesto kruha?" je članom skupine vprašanje zastavila turistka.
"Natakar nam je svetoval, naj ajdo, ki je bila v skledi, dodamo v enolončnico. Nikoli prej nisem videla toliko jedi z ajdo in nisem vedela, da je ta v Sloveniji tako priljubljena," je še zapisala turistka.
Pod njeno objavo so se v kratkem pojavili številni odzivi, vsi pa so se strinjali, da so ajdovi žganci izvrstna in neizmerno zdrava jed. "Slovenci z njo odraščajo, jed je sama po sebi precej suha, a če ji dodate navadno ali kislo mleko, je zares izvrstna," je poudarila ena od komentatork.
Da so ajdovi žganci lahko del uravnotežene prehrane, ki pomaga pri hujšanju, poudarjajo tudi prehranski strokovnjaki. Narejeni so iz ajdove moke, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami in minerali, kot so magnezij, fosfor in železo. Vlaknine lahko pomagajo pri občutku sitosti, kar lahko zmanjša skupni vnos kalorij.
View this post on Instagram
Ajdovi žganci so zato pogosta zdrava izbira in del strategije za hujšanje, ki vključuje tudi veliko zelenjave, sadja, beljakovin in zdravih maščob. Po enem izmed tovrstnih dietnih programov, imenovanim Sirtfood dieta, je hujšala tudi priljubljena britanska pevka Adele, ki ji je v nekaj mesecih uspelo izgubiti več kot 45 kilogramov. Njena prehrana je poleg jabolk, citrusov, ohrovta, jagod, soje, orehov, rukole in kurkume vsebovala prav ajdo.