N. V. | 14. 9. 2024, 18:05

Za ozimnico pripravite pravo poslastico: to je skrivna sestavina za ajvar (okus je neverjeten)

Profimedia

Radi eksperimentirate v kuhinji? Ena sestavina lahko povsem preobrazi vaše najljubše domače dobrote. To sezono pripravite nekaj drugačnega.

Marsikatera gospodinja te dni preživlja tako, da pripravlja ozimnico. Med njimi se zagotovo znajde tudi ajvar. Večina jih ima svoj tradicionalni recept, ki so ga običajno podedovali od mame ali babice.

Marsikdo ajvar pripravlja iz čiste paprike – brez dodatkov. Neredko pa se zgodi, da kuharji eksperimentirajo z novimi recepti. Za takšne kuharje imamo predlog.

Zaradi te sestavine bo letos vaš ajvar boljši kot katerokoli leto prej.

Zaradi te sestavine bo letos vaš ajvar boljši kot katerokoli leto prej.

Profimedia

To je skrivna sestavina za ajvar

Ajvarju lahko dodamo modre jajčevce, najbolj pikantna skrivna sestavina pa je zagotovo hren! Predlagamo, da ga vsekakor poskusite dodati, saj vam ni treba spreminjati osnovnega recepta. Za pokušino ga lahko morda dodate v samo nekaj kozarcev, druge pa pustite kot običajno – brez hrena.

V ajvar dodajte hren!

V ajvar dodajte hren!

Profimedia

Kot običajno papriko popečemo in olupimo. Po želji nasekljamo ali zmeljemo, nato pa popečemo na štedilniku ali v pečici, ob tem pa ves čas mešamo in dodajamo olje. Približno na polovici postopka dodamo sol. Šele na koncu, ko je čas, da vlijemo esenco, naribamo manjšo količino hrena – na primer za 3 kilograme paprike potrebujemo približno 300 gramov hrena – in ga vmešamo v ajvar. Še vroč ajvar nalijemo v sterilizirane kozarce, ki jih prej operemo z vročo vodo in zapremo s sterilnimi pokrovi ter pustimo na toplem 24 ur, poroča Krstarica.

Sterilizacija kozarcev

Sterilizacijo kozarcev lahko izvedete tudi v mikrovalovni pečici, in sicer tako, da jih izpostavite visokim temperaturam, ki uničijo mikroorganizme, kot so bakterije in plesni. V vsak kozarec nalijte približno od 1 do 2 centimetra vode. Voda je ključna, saj se bo v mikrovalovni pečici segrela in ustvarila paro, ki pomaga pri sterilizaciji. Če v kozarcih ni vode, lahko kozarec poči. Postavite kozarce v mikrovalovno pečico in jih segrevajte na visoki moči (največja nastavitev) približno 1 do 2 minuti, oziroma dokler voda v njih ne zavre in ustvarja paro. Pazite, da se kozarci ne dotikajo drug drugega in da imajo dovolj prostora, da para kroži.

Preden daste ajvar v kozarce, jih obvezno sterilizirajte.

Preden daste ajvar v kozarce, jih obvezno sterilizirajte.

Profimedia