Gre za kombinacijo sveže zelenjave, kruha, sira, jajc, suhomesnatih izdelkov in kislih kumaric, po potrebi tudi kislega jogurta.
Uporabniki TikToka so ponoreli za tako imenovanim 'balkanskim zajtrkom': kombinacijo sveže zelenjave, kruha, sira, jajc, suhomesnatih izdelkov in kislih kumaric, po potrebi tudi kislega jogurta.
Na svojih profilih so jih promovirali tudi številni priljubljeni ustvarjalci, denimo Miloš Nedeljkov, tako imenovani "Balkan Dad", hvalili pa naj bi ga celo strokovnjaki, češ da je zelo zdrav in okusen.
Treba je sicer omeniti, da so nekateri poskusi poustvarjanja balkanskega zajtrka na družbenih omrežjih bolj, drugi pa manj uspešni, nekateri namreč vanj vključujejo tudi elemente, ki v tradicionalni balkanski kulturi skorajda niso prisotni, denimo avokado.
Toda ali enoten balkanski zajtrk sploh obstaja ali gre še za en rahlo stereotipen trend? In kako zdravo je pravzaprav tako začeti dan?
@weirdgirlgonehot Here is a revised (american) balkan breakfast #balkanbreakfast ♬ original sound - Bipolar Gay Guy
"S širitvijo tovrstnih viralnih posnetkov po TikToku se je pojavila predpostavka, da to jedo vsi na Balkanu," je za National Geographic povedala makedonska pisateljica in razvijalka receptov Irina Janakievska.
"Na tak način praktično ignoriraš vse izjemno raznolike kulinarične prakse neke regije. Moram vas razočarati, a koncept balkanskega zajtrka je v osnovi precej zavajajoč: res ne obstaja enoten način, kako vsi na Balkanu zajtrkujejo," še pravi Janakievska.
Priznava sicer, da čeprav je določene elemente tega trenda zajtrka, zlasti razmerje beljakovin, ogljikovih hidratov, mlečnih izdelkov in svežih proizvodov, mogoče najti v tradicionalnih balkanskih zajtrkih, so ti viralni posnetki močno pretirano poenostavljanje bogate kulinarične zgodovine. Poleg tega se 'balkanski zajtrk' zelo razlikuje glede na regijo, socialno-ekonomski status ljudi, podnebje, letni čas in celo vero.
View this post on Instagram
In čeprav se sodeč po TikTok posnetkih zdi, da je na Balkanu vsak začetek dneva priložnost za veliko pojedino, v resnici ni čisto tako. Včasih je balkanski zajtrk lahko samo kos peciva ali pa burek s turško kavo ali kozarcem jogurta.
Pogosto so predvsem vikendi priložnost za bolj počasno in obilno prehranjevanje, od jajc, dušene zelenjave, kajmaka in drugih domačih mehkih sirov do ajvarja in pit z vsem mogočim, od mesa do zelenjave ali celo marmelade. Zelo pogosta je zelenjava v kozarcih, čar pa je v majhnih porcijah. V nasprotju s podobami na TikToku se ob balkanskem zajtrku normalno uporablja tako krožnike kot jedilni pribor.
Morda vas zanima tudi:
S prehranskega vidika gre za uravnotežen obrok
Stereotipi gor ali dol, s prehranskega vidika naj bi šlo za uravnotežen zajtrk. "Mislim, da je to odličen obrok," pravi raziskovalec zgodovine hrane in profesor na pacifiški univerzi Ken Albala.
Uživanje majhnih porcij hrane v različnih teksturah in okusih bo po njegovih besedah "ohranilo zanimanje vaših brbončic", ne da bi zaužili preveč česarkoli.
"Vsekakor tak zajtrk vsebuje raznoliko hrano, kar pomeni več hranil – in večjo paleto hranil," pravi tudi Toby Amidor, registrirani dietetik nutricionist in avtor. Poleg tega se mu zdi pozitivno, da se lahko prilagodi potrebam vsakega posameznika.
Za še večjo hranilno vrednost, svetuje, zamenjajte beli kruh s polnozrnatim in bodite pazljivi pri pretiravanju s suhomesnatimi izdelki, ki jih povezujejo z rakom debelega črevesa in danke ter boleznimi srca. Namesto tega posezite po ribjih konzervah z visoko vsebnostjo beljakovin, kuhanem jajcu ali jogurtu.
"Po mojem mnenju veliko ljudi izpusti zajtrk," še pravi Amidor in dodaja, da velika večina Američanov ne doseže priporočenega dnevnega vnosa sadja in zelenjave. "Tak zajtrk je enostaven način, da v prehrano vnesemo večjo raznolikost, pa še kuhati nam ni treba," zaključuje.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"