Gostilna je v zelo kratkem času postala sinonim za odlično kulinariko, domačnost in slovensko gostoljubnost.
Če ste v zadnjem letu ali dveh obiskali Bled, potem veste, da se je v najbolj obiskanem slovenskem turističnem kraju marsikaj spremenilo. A na tem mestu ne bi razpravljali o "turističnem bumu" in tamkajšnjih cenah. Sploh pa ne o tem, ali je Bled še vedno vreden obiska — kajti, vsekakor je. Njegova lepota je brezčasna, slovenski ponos res ni kar tako reden gost na skoraj vsakem seznamu najlepših krajev na svetu.
Dober glas seže ...
Po slikovitem sprehodu okrog jezera obiskovalec postane lačen, ob spreminjajoči se gostinski ponudbi je vedno dobro vedeti, kje na Bledu nekaj dobrega pojesti, pa da ni nujno pica ali burek iz Mercatorja. Zato sem v priljubljeni popotniški skupini na Facebooku vprašala: "Kam ob obisku Bleda na kosilo ali večerjo?"
Med številnimi odgovori članov skupine, v glavnem tujcev, se je vztrajno ponavljalo eno ime: "Old Cellar Bled" , v prevodu Stara klet Bled.
"Vedno Stara klet Bled," je že tako jasen izid spletne ankete dodatno potrdil italijanski fotograf Marco Secchi, ki je več let preživel v Sloveniji, zadnja leta pa se vse bolj uveljavlja tudi kot avtor priljubljenega italijanskega bloga z odličnimi nasveti iz prve roke za obisk Benetk.
Tako lahke in gladke ankete pa še ne, pomislim z nasmeškom, medtem ko odpiram Google zemljevid.
"Ste se imeli lepo na Bledu?"
Gostilna Stara klet Bled - Old Cellar Bled se nahaja v čudovitem, rustikalnem okolju, že kmalu mi je bilo jasno, da v njo radi zavijejo tudi jedci, ki želijo ubežati turističnim množicam v neposredni bližini Blejskega jezera. Do nje z glavne blejske ceste vodi makadamska potka, ta me je pripeljala pred prenovljeno domačijo z lesenimi polkni in praznično decembrsko okrašenimi vrati.
Ko sem jih odprla, me je toplina prostora nemudoma potegnila z mrzlega praga, prevzel me je globoko pomirjajoč občutek – kot da sem se vrnila k starim prijateljem: "Pa sem prispela," sem si rekla, ko me je v predprostoru pozdravil član osebja gostilne in me z nasmehom pospremil v prijetno osvetljen prostor.
Sveče so tiho metale mehke sence po kamnitih stenah, čisto na koncu prostora je prasketal kamin, v ozadju pa se je slišala prijetna, nevsiljiva glasba. Kot nekoga, ki v Sloveniji precej pogosto obiskuje restavracije, me je naslednji trenutek zares presenetil: "Ste se imeli lepo na Bledu?" je z iskreno prijaznostjo v glasu vprašala natakarica, ki je že kmalu potem, ko sem se usedla, pristopila k mizi. Tako preprosto vprašanje, a prežeto s pravo mero človeške topline, se me je – moram priznati – zelo dotaknilo.
Lokalno in kakovostno
Gostje za sosednjimi mizami so bili tako domači kot tuji, v prostoru je prevladovala prijetna tišina, prežeta z mehkim šepetom pogovorov in blagim zvenom jedilnega pribora. Soj sveč je dajal občutek intime, čas je postal bolj umirjen, takrat je iz kuhinje prišel pozdrav – skodelica humusa z grisini, ob njej so, ne da bi za to bilo treba posebej reči, na mizo postavili velik vrč osvežujoče vode iz pipe.
Še preden sem naročila, je sledila še ena "gratis" pogostitev, ki je bila zame pravzaprav kar presenečenje večera v obliki domačega kruha, ob katerem je prišlo tudi olivno olje proizvajalca Gregorja Lisjaka iz Slovenske Istre. To ni bilo le olje – bilo je najboljše olivno olje, kar sem jih kdaj poskusila, v zeleno istrsko zlato sem kruh namakala do zadnje drobtinice.
Za glavno jed sem izbrala brezmesno opcijo z njihovega, kot sem izvedela, skoraj čisto novega jedilnega lista: bučne njoke v jurčkovi omaki. Slastna kombinacija do zadnjega njoka, ki bi jo priporočila vsakomur, ki išče preproste, a izjemno okusne jedi z resnično svežimi sestavinami.
A na skrbno premišljenem in sestavljenem jedilnem listu bo prav vsak našel kulinarično specialiteto zase: od juh, rižot in testenin, do raznolike izbire mesnih in brezmesnih jedi – vključno z golažem iz jelena in divjega prašiča ter svežimi rečnimi postrvmi in hobotnico.
In tako, medtem ko sem zapuščala gostilno, ni bila le hrana tista, ki me je spremljala domov, temveč tudi občutek, da sem bila del nečesa posebnega. V vse dražjem turističnem središču, kjer pristno gostoljubje in strast do prave hrane postajata že redkost, Stara Klet Bled izstopa kot oaza resničnih kulinaričnih vrednot in spoštovanja do gosta. Kar so, kot sem ugotovila, več kot očitno prepoznali in zelo cenijo tudi turisti. Sploh pa vsi tisti, ki na prvo mesto postavljajo domače proizvajalce in lokalne sestavine.
Za konec pa seveda še jedilni list, na katerem so poleg ponudbe tudi cene jedi.
Novo na Metroplay: Kaj lahko pri e-mobilnosti storimo doma, da zmanjšamo tveganje za požar?