Bi si drznili poskusiti jedi nenavadnega videza in s še bolj nenavadnim imenom?
Točno to so nedavno naredili nekateri člani naše novinarske ekipe, ki so se odpravili na festival, kakršnemu ni para. Dobra novica je, da poteka le dve uri vožnje od Ljubljane, v očarljivem obmorskem kraju, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Je odlična izletniška točka za enodnevni (ali večdnevni) izlet. Gre za Omišalj na otoku Krku, ki je zgodovinsko mesto. Nahaja se na severozahodni strani otoka, na strmem griču, s katerega se razprostira čudovit pogled na morje.
Bljak fest vedno privabi množice obiskovalcev
Poleg tega, da v njem enkrat letno pripravijo odlično obiskan in zanimiv festival, je poln kulturnih in zgodovinskih spomenikov, tamkajšnji prebivalci pa ohranjajo stare običaje in folklorno tradicijo, na katero so lahko zelo upravičeno ponosni. Če vas kdaj pot zanese tja, si le oglejte staro mestno jedro, ki vas bo očaralo z lepo urejenimi starimi stavbami, za katere lastniki ljubeče skrbijo skozi celo leto. A nazaj k razlogu za naš obisk.
Minulo soboto se je v Omišlju kar trlo obiskovalcev, ki jih je privabil zdaj že lep čas tradicionalni Bljak fest, ki so ga pripravili 15. leto zapored. Ljubitelji pustnih običajev so uživali v posebni hrani, po kateri se festival pravzapravi imenuje. 13 kuharskih ekip je pripravljalo jedi nevsakdanjega videza in imena, a odličnega okusa. Kot je v obmorskih krajih precej pogosto, je bilo vreme prijetno. Ob prihodu na glavni mestni trg so obiskovalce najprej pričakali krofi, ki so jih skorajda vsi z veseljem poskusili.
Stojnice so bile okrašene v "bljak" slogu, vsekakor pa je veliko pozornosti pritegnila tista, pri kateri je kuhala ekipa lovskega društva. Predvsem otroci so začudeno opazovali rogove, s katerimi so okrasili mizo. Vse je bilo v znamenju imena jedi, ki so jo pripravljali: rogovi na bljak. Čeprav to ne zveni nič kaj mamljivo, je bil golaž, ki so ga skuhali, naravnost odličen in je kaj hitro pošel.
Tudi ljubitelji vampov so prišli na svoj račun, nestrpno so čakali, da jih ekipa skuha do konca in posteže. Vrsta se je vila tudi tam, kjer je vrla ekipa pripravljala jetra in bikove prašnike na žaru. Dišalo je omamno, zadovoljni obrazi obiskovalcev pa so jasno pričali o tem, kako okusni sta bili obe jedi. Zraven so postregli še tržaško omako in beli kruh. Seveda so se tudi člani kuharskih ekip odeli v pustnem vzdušju, s svojimi kulinaričnimi veščinami in prijaznostjo pa so osvojili na prvi pogled.
Najmlajše obiskovalce, ki so prišli v spremstvu staršev, pa so navdušile pisane palačinke, ki jih je predana ekipa pripravljala z veliko hitrostjo. Bilo je veliko smeha, tako med čakajočimi, ki so se kar nalezli pozitivne energije kuharic, kot med ekipami, za katere se je zdelo, da kar tekmujejo v tem, kdo bo "pribil" kakšno humorno pustno misel, običajno družbeno-kritično obarvano. Jah, je že tako, da se tisti, ki so na oblasti, v pustnem času lahko nadejajo marsikatere pikre na svoj račun. No, domiselne gospe kuharice pa so nastavile kozarec za napitnino in nanj napisale: "Skupljamo za nove cice", kar bi lahko prevedli v "Zbiramo za nove joškice." Seveda so bile tudi oblečene v tem (pustno razigranem) duhu.
Veste, kaj so poderane gaće?
Pripravljali pa so tudi istrsko različico flancatov - pri njih jim rečejo "poderane gaće," kar v prevodu pomeni "strgane gate" in se prav gotovo nanaša na obliko ocvrtega flancata. Seveda pa ni manjkala morska jed, saj le gre za kraj ob morju. Pripravili so jed, ki so jo poimenovali "sluzaste lovke", šlo pa je za solato v kombinaciji sestavin, ki morda na prvi pogled delujejo nezdružljive: kuhan in narezan krompir, lignji, narezani na kolobarje in - fižol. Mi smo jed poskusili in priznamo, da se nam je zdela ena boljših.
Pustno-kulinarični festival so sicer pripravili člani dveh domačih karnevalskih društev – Babani in Omišjanski babani, poleg njih pa tudi predstavniki Društva Družina za mlade, Društva veteranov domovinske vojne otoka Krka – podružnice Omišalj, Restavracije Rivica, Lovskega društva Šljuka, Karnevalskega društva Kataroška, Hotela Njivice, Zdravko Andri iz restavracije "Kod bake", ŠRD Zubatac, Društva Puntarske užance, Etnografskega društva Tržec iz Slovenije ter UHDDR mesta Zaprešić. Pridružilo se je še trgovsko podjetje Lidl, ki je pred kratkim odprlo novo trgovino v Omišlju - obiskovalce so razveselili z brezplačnimi krofi.
Seveda je ob tem potekal zabavni program in obiskovalci so se lahko zavrteli v živahnih plesnih ritmih. Za to so poskrbeli glasbeniki skupine Venus ter voditelj programa, radijski novinar Neno Gržetić. Obiskovalci so središče mesteca napolnili do zadnjega kotička, ekipe pa so pripravile okrog 5000 porcij okusnih jedi.
Kljub temu, da je v središču mesta vladala velika gneča, pa so obiskovalci pokazali res veliko srčne kulture. Kljub velikemu številu obiskovalcev ni bilo drenjanja, malčki so mirno uživali v živopisnem dogajanju v spremstvu staršev, tisti, ki so s seboj pripeljali pasje hišne ljubljenčke, pa so lahko družno ugotovili, da drugi obiskovalci okrog njih stopajo previdno, da jih ne bi pohodili.
Tudi za starejše je bilo poskrbljeno, lahko so se mirno naslonili na kamnita obzidja ali ograje ter uživali v dogajanju, medtem ko so njihovi najbližji ob stojnicah potrpežljivo čakali na jedi. Ob vsaki stojnici so bile tudi velike vreče za smeti, tako da so lahko vsi vrgli embalažo tja, kamor spada in na tleh ni ostalo na kupe smeti. Dogodek je bil velik organizacijski zalogaj, zato lahko samo še dodamo: vsem, ki so tako nesebično poskrbeli za zabaven in lep dogodek - kapo dol. Vidimo se tudi naslednje leto!
Novo na Metroplay: Zemlja omogoča, da se zgodi čarovnija | N1 podkast s Suzano Lovec