Uredništvo | 8. 10. 2024, 08:00
Jed, ki jo obožujejo številni, praznuje stoletnico (poglejte, kje so jo prvič pripravili)
Kdo bi si mislil, da je nastala po naključju?
Letošnje leto bi si morali ljubitelji kulinarike zapisati za uho: ena od klasičnih in po vsem svetu priljubljenih jedi, cezarjeva solata, namreč praznuje stoletnico.
Ni veliko jedi, za katere poznamo točen datum "rojstva", a cezarjeva solata ima to srečo: prvič so jo pripravili 4. julija 1924 v mehiški Tijuani, piše portal NPR.
Vendar pa ne gre za mehiško solato: zanjo je zaslužna skupnost italijanskih priseljencev v Mehiki. Natančneje Caesar Cardini, po katerem se solata tudi imenuje. Nima torej nobene povezave s cezarjem, čeprav ime na prvi zven sugerira drugače.
V Tijuani so leta 2024 živeli Mehičani, Kitajci, Severnoameričani in drugi narodi, mesto zato ni imelo značilne avtohtone kuhinje. Je pa bilo med prohibicijo priljubljeno zaradi toplic, nočnih klubov z odličnimi koktajli in bikoborb, zato so cvetele tudi različne restavracije, kamor so se stekali turisti.
Nastala po naključju
Med njimi je bila tudi Cardinijeva restavracija na Avenida Revolución v središču Tijuane, kjer je nastala Cezarjeva solata. Kot pravi legenda, je restavracija tistega usodnega 4. julija pokala po šivih, v mestu je bilo namreč na kupe Američanov, željnih zabave.
V restavraciji je tako dejansko zmanjkalo hrane, zato je Cardini ostanke – med drugim olivno olje, parmezan, jajca, worcestrsko omako, zeleno solato – zmetal v veliko leseno skledo in jih postregel s hrustljavim kruhom "crostini".
Omako je pripravil kar pri mizi, pred gosti, da bi jim pokazal, da je sveža. Cezarjeva solata je nemudoma postala hit. V drugi različici te zgodbe pa je solato pravzaprav pripravil Cardinijev brat Alex, on pa si je prisvojil zasluge.
Med prvimi je solato populariziral ameriški hotelski magnat Conrad Hilton, ki je cezarjevo solato v štiridesetih letih prejšnjega stoletja vključil med prehranske opcije, ki jih je bilo mogoče naročiti v hotelsko sobo. Ko je njegova hotelska veriga postala mednarodno priznana, se je 'razširila' tudi cezarjeva solata.
Danes seveda obstajajo mnoge drugačne različice cezarjeve solate, med drugim s piščancem in krutoni namesto hrustljavega kruha. A restavracija Ceasar's, ki v Tijuani še obratuje, danes pod taktirko chefa Javierja Plascencie, še vedno streže originalno.
Morda vas zanima tudi:
Vsebuje rimsko solato s prelivom iz surovega jajca, oljčnega olja, limete, česna, parmezana in drugih arom, pripravijo pa vam jo kar za mizo.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču