Uredništvo | 8. 10. 2024, 08:00

Jed, ki jo obožujejo številni, praznuje stoletnico (poglejte, kje so jo prvič pripravili)

Profimedia

Kdo bi si mislil, da je nastala po naključju?

Letošnje leto bi si morali ljubitelji kulinarike zapisati za uho: ena od klasičnih in po vsem svetu priljubljenih jedi, cezarjeva solata, namreč praznuje stoletnico.

Ni veliko jedi, za katere poznamo točen datum "rojstva", a cezarjeva solata ima to srečo: prvič so jo pripravili 4. julija 1924 v mehiški Tijuani, piše portal NPR.

Vendar pa ne gre za mehiško solato: zanjo je zaslužna skupnost italijanskih priseljencev v Mehiki. Natančneje Caesar Cardini, po katerem se solata tudi imenuje. Nima torej nobene povezave s cezarjem, čeprav ime na prvi zven sugerira drugače.

V Tijuani so leta 2024 živeli Mehičani, Kitajci, Severnoameričani in drugi narodi, mesto zato ni imelo značilne avtohtone kuhinje. Je pa bilo med prohibicijo priljubljeno zaradi toplic, nočnih klubov z odličnimi koktajli in bikoborb, zato so cvetele tudi različne restavracije, kamor so se stekali turisti. 

Nastala po naključju

Med njimi je bila tudi Cardinijeva restavracija na Avenida Revolución v središču Tijuane, kjer je nastala Cezarjeva solata. Kot pravi legenda, je restavracija tistega usodnega 4. julija pokala po šivih, v mestu je bilo namreč na kupe Američanov, željnih zabave.

V restavraciji je tako dejansko zmanjkalo hrane, zato je Cardini ostanke – med drugim olivno olje, parmezan, jajca, worcestrsko omako, zeleno solato – zmetal v veliko leseno skledo in jih postregel s hrustljavim kruhom "crostini".

Omako je pripravil kar pri mizi, pred gosti, da bi jim pokazal, da je sveža. Cezarjeva solata je nemudoma postala hit. V drugi različici te zgodbe pa je solato pravzaprav pripravil Cardinijev brat Alex, on pa si je prisvojil zasluge.

Cezarjeva solata kljub imenu nima nobene povezave s cezarjem.

Cezarjeva solata kljub imenu nima nobene povezave s cezarjem.

Profimedia

Med prvimi je solato populariziral ameriški hotelski magnat Conrad Hilton, ki je cezarjevo solato v štiridesetih letih prejšnjega stoletja vključil med prehranske opcije, ki jih je bilo mogoče naročiti v hotelsko sobo. Ko je njegova hotelska veriga postala mednarodno priznana, se je 'razširila' tudi cezarjeva solata.

Danes seveda obstajajo mnoge drugačne različice cezarjeve solate, med drugim s piščancem in krutoni namesto hrustljavega kruha. A restavracija Ceasar's, ki v Tijuani še obratuje, danes pod taktirko chefa Javierja Plascencie, še vedno streže originalno.  

Morda vas zanima tudi:

Vsebuje rimsko solato s prelivom iz surovega jajca, oljčnega olja, limete, česna, parmezana in drugih arom, pripravijo pa vam jo kar za mizo.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču