Znamenita italijanska slaščica, kot je še ne poznate: slovenski chef razkril svojo praznično mojstrovino

18. 12. 2024, 09:19 | Uredništvo
Deli
Znamenita italijanska slaščica, kot je še ne poznate: slovenski chef razkril svojo praznično mojstrovino (foto: Arhiv promocijsko gradivo)
Arhiv promocijsko gradivo

Navdih za to avtorsko recepturo je chef našel v spominih iz otroštva ter ljubezni do lokalnega okolja in inovacij obenem.

Chef Tomaž Kavčič s prvovrstnim božičnim panetonom slika zgodbo o Sloveniji. Kavčičev paneton odstopa od klasičnih različic. Njegovo rumeno testo, ki mu barvo dajejo jajca kokoši proste reje, je polno arome najboljšega masla z visokogorskih pašnikov. Pomemben del sestavin so kandirane olive, brinove jagode in solni cvet Piranskih solin, ki izvirajo iz zakoreninjene slovenske tradicije. S temi sestavinami želi chef ponuditi zgodbo o Sloveniji in njeni kulinarični dediščini. "Želel sem, da panettone ni le praznična sladica, temveč tudi odraz naše krajine in kulture," pravi Kavčič. Njegov paneton je brez rozin, vsebuje pa ekstrakt gina v želatini brez alkohola, ki mu daje poseben značaj.

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič

Arhiv promocijsko gradivo

Tomaž Kavčič je svoj paneton prvič predstavil pred petimi leti v Dvorcu Zemono, kjer je s tem postal pionir v Sloveniji. Letos je ponovno pripravil svojo edinstveno različico, ki združuje vrhunske kakovostne sestavine, kar panettonu daje bogat in poln okus, hkrati pa ohranja ravnovesje med sladkobo in aromatičnostjo. Chef Kavčič se zavzema za uravnoteženost okusov in se izogiba prekomerni sladkosti, kar je filozofija, ki jo upošteva pri vseh svojih sladicah.

Navdih zanj je Tomaž našel tudi v spominih iz otroštva, ko so v njegovi družini paneton pripravljali le ob posebnih prazničnih trenutkih, predvsem za božič. V spominu mu je ostalo, ko so z "nonotom skupaj odšli na italijansko stran meje, da so prinesli to posebno sladico, ki je takrat pri nas ni bilo mogoče dobiti. Tisti trenutki ob praznični mizi so mi vedno pomenili toplino in domačnost," pravi Kavčič.

Njegov paneton je brez rozin.

Njegov paneton je brez rozin.

Arhiv promocijsko gradivo

Cena letošnjega kilogramskega panetona ostaja enaka kot lani – 39 evrov. Lahko ga kupite v spletni trgovini, v Evinu ali v restavraciji Kruh in Vino Vile Vipolže v Goriških brdih. Chef Kavčič je svoj paneton tradicionalno umestil tudi v decembrski meni na Dvorcu Zemono, kjer se lahko dogovorite tudi za nakup večjih različic panetona – od 5 kg do 10 g za posebne priložnosti.

Znane so najboljše in najslabše kuhinje sveta: na katerem mestu je pristala Slovenija?

 

Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih