V 550. letih obstoja je preživela cesarstva, kraljestva in vojne. A med njenimi zidovi še vedno diši po lokalnih dobrotah.
Skrita med zelenimi griči in vinogradi Slovenskih Konjic, ob veličastni Žički kartuziji, ponosno stoji Gostilna Gastuž. V zgodovinskih zapisih je bila prvič omenjena že davnega leta 1467, v njej pa se je še danes moč okrepčati.
Že ob prvem pogledu na kamnite zidove Gastuža je jasno: to ni navadna postojanka. Debeli kamniti zidovi in masivni leseni tramovi pričarajo občutek, kot bi stopil skozi čas – naravnost v srednji vek. Tišina te tukaj objame kot stari prijatelj, prostor pa ponudi zatočišče pred hrupom sodobnega sveta. V toplejših mesecih se čar gostilne razširi še na senčno, spokojno teraso, ki vabi k uživanju.
View this post on Instagram
Še od časa vitezov
Gostilna je bila ustanovljena kot del oskrbnega kompleksa Žičke kartuzije – prve kartuzije zunaj Francije in Italije. Prvi lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani, vse do razpustitve samostana leta 1782. Menihi so se v njej redko zadrževali, a so jo uporabljali za sprejem gostov, romarjev in popotnikov, ki so v dolini iskali mir ali zavetje.
Ali je z opustitvijo samostana prenehala delovati tudi gostilna, ni znano. Vsekakor pa gre za najstarejšo gostilno na Slovenskem, saj ni nikjer drugje zaslediti starejše.
V preteklosti je Gastuž spadal pod okrilje znamenite Žičke kartuzije, ta je nastala okoli leta 1160. Ob vhodu v samostan še dandanes stoji hiša za goste - Gastuž, kjer so prenočili vsi, ki jih je pot zanesla mimo mogočnega samostana.
Domači in sodobni okusi
Gastuž od junija 2021 vodita Mateja in Andrej Smogavc, njihova dnevna ponudba pa vključuje domačo kulinariko in celo paleto izvirnih napitkov. Na terasi Gastuža postrežejo z domačimi čaji, hišno limonado, domačim ledenim čajem in odličnim kartuzijanskim zavitkom.
Pri njih se dobi tudi okusen golaž in še marsikaj domačega za pod zob.
View this post on Instagram
Konec leta 2022 sta zakonca Smogavc Gastuž nadgradila še z Restavracijo Spargus, nahaja se v drugem nadstropju in ponuja pristne okuse najvišje kakovosti.
Posebnost je tudi lokalno vino iz okoliških vinogradov, ki lepo zaokroži vsak obrok. Rdeča nit ustvarjanja je poudarek na domačem in lokalnem. Sodelovanje z lokalnimi ponudniki in pridelki iz lastne kmetije sta ključnega pomena.
View this post on Instagram
Poleg gostilne se v notranjosti Gastuža nahaja tudi Turistično informacijska pisarna (TIC), kjer se da kupiti veliko število različnih domačih izdelkov – nekateri med njimi imajo certifikat blagovne znamke Okusi Rogle.
Tujci ne morejo verjeti, kaj vse ponuja Slovenija
"Obisk Gastuža je popolna priložnost za izlet v naravo in sprehod skozi zgodovino. Po kosilu se lahko odpravite do Žičke kartuzije, kjer ti mogočne ruševine pripovedujejo zgodbo o menihih, tišini in iskanju duhovnega miru. V bližini so številne pohodniške poti, vinske ceste ter turistične kmetije," smo lahko prebrali v popotniški skupini na družbenem omrežju Facebook.
View this post on Instagram
"Če iščete kraj, kjer se prepletata zgodovina in okusna domačnost, potem je obisk Gastuža in njihove restavracije več kot samo kulinarična izkušnja. To je prava srednjeveška pravljica sredi čudovite dežele in potovanje v srce slovenskega izročila," je nekdo navdušeno zapisal.
Nasvet za obisk
Gastuž ne obratuje vsak dan v tednu, zato je priporočljivo, da vnaprej preverite urnik in rezervirate mizo. Še posebej v poletnih mesecih in ob koncih tedna zna biti zelo obiskana – in to upravičeno.
Kavarna je odprta od 10. do 18. ure, restavracija pa od 12. do 22. ure.