Razglasitev najboljših v slovenski gastronomiji — zmagovalce je prebral Lado Bizovičar! Koga je poklical na oder?

19. 3. 2025, 11:38 | STA/M.P.
Deli
Razglasitev najboljših v slovenski gastronomiji — zmagovalce je prebral Lado Bizovičar! Koga je poklical na oder? (foto: Peter Irman)
Peter Irman

Hrana ni le gorivo. Je zgodba, tradicija, znoj in drzni eksperimenti, ki na krožniku pripovedujejo zgodbo kraja in njegovih prebivalcev. Tudi letos je mednarodno priznani gastronomski vodnik Gault&Millau izbral tiste, ki ne le kuhajo, ampak ustvarjajo. Kdo je kuharski chef leta in katera gostilna je najboljša?

V ljubljanski Festivalni dvorani so se zbrali največji kuharski mojstri, kritiki, poznavalci in ljubitelji vrhunske hrane. Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je že sedmo leto zapored podelil legendarne kuharske kape najboljšim na področju kulinarike pri nas.

Med nominiranimi ni bilo povprečnih – le tisti, ki premikajo meje, ki okus dvignejo na umetniško raven in se ne bojijo drznosti. 

Velika razglasitev

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je na vrhuncu večera segel v roke novemu chefu leta 2025. To je postal Tomaž Kavčič iz vipavske Gostilne Pri Lojzetu, šef prihodnosti pa Jure Brložnik iz Mize za štiri iz Zgornje Polskave.

Tomaž Kavcic kuhar chef leta Gault&Millau Matjaz Han Mira Semic
Ma.Po.

Kdo je dobil štiri kape?

Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel sedmo leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).

Na novo so štiri kape prejele restavracije Galerija Okusov (Petrovče), Gostilna Mahorčič (Rodik) in Gostilna Repovž (Šentjanž).

Gault&Millau Festivalna dvorana kulinarika razglasitev
Slavnostna razglasitev je potekala v Festivalni dvorani.
Ma.Po.

Dobitniki treh kap

Poleg tega so pri Gault&Millau 31 restavracijam, eni več kot lani, podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Primož Pintar (Gostišče Tolc, Spodnja Sorica), mladega talenta Jure Dretnik (GT19, Slovenj Gradec), najboljšega sommelierja pa Nina Bratovž (JB Restavracija, Ljubljana).

Gault&Millau zmagovalci leto 2025
Vsi zmagovalci na odru Festivalne dvorane.
Peter Irman

Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel restavraciji Gourmet & Bistro Kodila (Ljubljana). Nagrado za najboljšega slaščičarja je prejela Zvezda (Ljubljana).

Bistro Kodila Festivalna dvorana kulinarika
Gourmet & Bistro Kodila (Ljubljana).
Ma.Po.

Ocenjevalci vsako leto bolj navdušeni

Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je na tokovi podelitvi v Ljubljani poudarila, da "smo tokrat zares slavili izjemnost naših gostincev in vinarjev, ki dopolnjujejo njihovo ponudbo, in hkrati celotne slovenske gastronomske dediščine, ki jo vsi nosijo v sebi".

Lado Bizovicar Mira Semic
Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić in Lado Bizovičar, ki je prireditev vodil.
Peter Irman

"Vsako leto naši inšpektorji z obiskov restavracij po vsej Sloveniji prihajajo navdušeni nad novostmi, pristopi, standardi, predanostjo in željo po vrhunski kakovostni postrežbi prav vsakega gosta," je dodala.

Gault&Millau zmagovalci slascicarna Zvezda
Slavila je tudi slaščičarna Zvezda.
M.P.

"Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najbolj vznemirljivih kulinaričnih destinacij," jo je dopolnila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj. Slovenija na globalnem kulinaričnem zemljevidu po njenih besedah izstopa z jasno zavezanostjo trajnosti, ki jo označuje znak Slovenia Green.

Teniška legenda Boba Živojinović v Ljubljani pripravil "žlahten" večer – ob njem tudi žena Lepa Brena (bili smo tam!)