N. V. | 6. 11. 2024, 21:08

Zaprli bodo gostilno, ki je najstarejše slovensko mesto postavila na kulinarični zemljevid: "Žal mi je, da moramo tako končati zgodbo"

Facebook/Gostilna Grabar/fotomontaža

Ptuj je z zaprtjem te gostilne izgubil omembo v kulinaričnem vodniku, kar je zagotovo velika izguba za mesto.

Zaprli bodo Gostilno Grabar na Ptuju, so sporočili na družbenih omrežjih. Gre za izjemno priljubljeno gostilno: v Gostilni Grabar so modernizirali tradicionalne jedi in pri tem vedno uporabljali lokalne, sezonske sestavine. To je gostilno poneslo v sam vrh kulinarike in na kulinarični zemljevid postavilo tudi Ptuj. Mednarodno uveljavljeni kulinarični vodič Gault & Millau je ptujski Gostilni Grabar podelil kar dve kapi. Z zaprtjem gostilne je Ptuj izgubil tudi omembo v kulinaričnem vodniku, kar je zagotovo velika izguba za mesto.

V Gostilni Grabar so ta teden praznovali 18. obletnico svojega delovanja, vendar z grenkim priokusom. Gostilna, kot smo jo poznali do zdaj, se bo po sili razmer preoblikovala v penzion.

Razlog za zaprtje gostilne

V zadnjem času sta se lastnika Robert in Alenka Grabar srečala z zdravstvenimi težavami. Grabarjeva pravi, da jo zapuščajo roke, kar ji onemogoča, da bi delala polni delovni čas, sooča pa se tudi s pomanjkanjem kadra. "Največ delamo ob koncih tedna, tudi pozno zvečer, in vsem takšno delo ne ustreza," je dejala za Ptujinfo. Velika pomoč v kuhinji doslej sta bili hčerki, ki pa obe študirata. Grabarjeva je povedala, da je hčerka Ana naredila višjo gostinsko šolo ter postala pomemben del ekipe, zdaj pa se je odločila za študij politologije. Pri študiju jo seveda podpirajo, vendar to pomeni, da je v gostilni še en par rok manj.

"Tukaj sem ustvarjala 18 let in žal mi je, da moramo tako končati našo zgodbo. Brez ekipe enostavno naše zgodbe ne gre peljati," je sporočila žalostno odločitev.

Že od začetka so se namreč trudili držati visoki nivo, sodelovati z lokalnimi dobavitelji in pripravljati lokalno ter sezonsko hrano. Ponosni so na zgodbo, ki so jo sestavili, in na vse uspehe, ki so jih doživeli, tako na vključitev v kulinarični vodič Gault & Millau, kot tudi na dva srčka, ki so ju prejeli na Tednih restavracij, ter na dejstvo, da so jih mnogi označili za najboljšo ptujsko gostilno.

Preoblikovanje v penzion

Zdaj bodo najboljšo ptujsko gostilno z razgledom na Ptujski grad preoblikovali v penzion. Nudili bodo prenočišča z zajtrkom, kar je že bilo del ponudbe.

"To je nekaj, kar trenutno lahko ponudimo in še naprej delamo dobro. Ne izključujem pa možnosti, da če bi mi v prihodnje uspelo najti kader in zanesljivega človeka, s katerim bi našla skupno pot, da z Gostilno Grabar ne bi nadaljevala," je razkrila lastnica.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču