Prenovo so izpeljali v samo 30 dneh, njen cilj pa je tudi večje zadovoljstvo gostov, k čemur bo prispevalo celostno kulinarično doživetje.
Odlična novica za gurmane: po dobrem mesecu dni je vrata ponovno odprla prenovljena Gostilna na Gradu, eden od sinonimov za izvrstno ljubljansko kulinariko (med drugim se ponaša s prestižnim Michelinovim priznanjem Bib Gourmand), ki jo od leta 2020 upravlja podjetje Jezeršek gostinstvo.
"Že ko smo Jezerški pred leti razmišljali, kaj bi radi počeli po koncu pandemije in kam bi se širili, je bila lokacija Ljubljanski grad na prvem mestu naših želja. Ko se je kmalu res pojavil razpis za to lokacijo, smo se prijavili in bili izbrani, a nam je bilo že takrat jasno, da gostilna hrepeni po prenovi, obnovi in po tem, da ji damo neki osebni pečat," je na odprtju povedal vodja kulinarike pri Jezeršku, priljubljeni chef Luka Jezeršek.
Na primeren čas je bilo sicer treba malo počakati, a vendarle so z javnim zavodom Ljubljanski grad nazadnje našli termin, usklajen tudi z nekaterimi preostalimi prenovami na gradu, in zavihali rokave.
Prenovo so si zadali izpeljati v 30 dneh, saj je vsak dan, ko gostilna ne obratuje, zanje izgubljen dan, kar jim je tudi uspelo. Med prenovo pa seveda niso počivali, temveč razmišljali tudi o tem, kaj novega bodo še ponudili svojim gostom.
Rezultat je sodobna mestna gostilna, ki ostaja zvesta tradiciji, a se hkrati ravna po kulinaričnih, arhitekturnih in tehnoloških smernicah.
Nov spomladanski meni in sveža vinska karta
"Prenova gostilne bo v gastronomskem turizmu in z Jezerškovimi standardi nedvomno pripomogla k še večji prepoznavnosti Ljubljane kot kulinarične prestolnice," je prepričan Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, vodja Gostilne na Gradu in sommelier Jure Starič pa pravi, da je bil eden od njihovih ciljev ob prenovi tudi večje zadovoljstvo gostov, k čemur bo prispevalo celostno kulinarično doživetje, ki se začne že ob vstopu in traja vse do slovesa.
"Majhni detajli in skrb za udobje gostov omogočajo sproščujočo izkušnjo, ki se odraža tudi na krožniku," dodaja.
Gostje bodo lahko poskusili nov spomladanski meni, ki ga je pripravil chef Sebastjan Elbl v sodelovanju z Ano Šušteršič, kreativno vodjo pri Jezeršek gostinstvu. Elbl posebej priporoča jelenov hrbet s spremljevalnimi sestavinami iz njegovega naravnega okolja, za katerega pravi, da najbolje odraža njegovo kuharsko filozofijo.
Sicer pa je v meniju poudarek na lokalnem, na sezonskih poslasticah, nekaj jedi se poklanja kulinariki naših babic, na svoj račun pa bodo prišli tudi vegani.
Pripravili so tudi novo vinsko karto, ki je usklajena z novo kulinarično podobno gostilne, prednjačijo pa slovenska vina.
"Pri snovanju nove vinske karte smo se še posebej osredotočili na povezovanje hrane in vina. Pri kreiranju jedi smo že vnaprej razmišljali o tem, katera vina bi se najbolje ujemala z njimi, in preizkusili različne kombinacije, da bi izbrali najboljše," pravi Jure Starič.
Udobje in funkcionalnost
Za prenovo je poskrbela priznana arhitektka in notranja oblikovalka Tina Rugelj pod budnim očesom grajske arhitektke Majde Kregar iz biroja Ambient, za novo grafično podobo gostilne pa studio Your&Ours.
Osrednji element notranjega dela je dolg točilni pult, pri izbiri pohištva in dekoracije pa je bila posebna pozornost namenjena udobju in funkcionalnosti, kar je omogočilo ustvarjanje prijetnega in vabljivega vzdušja ob pridihu srednjeveškega značaja, ki narekuje interjer.
V celoti so prenovili tudi kuhinjo, ki je zdaj opremljena z najnovejšo tehnologijo in sodobnimi dodatki, kar omogoča boljše delovne razmere in izboljšano kakovost pri pripravi jedi.
Primož Černigoj, projektant tehnološke opreme iz podjetja PROprima, si je pri zagotavljanju, da so kuhinjski prostori funkcionalni in usklajeni z arhitekturnim konceptom, pomagal tudi z najnovejšo tehnologijo BIM ter 3-D.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"