Gourmet Cup Ljubljana, ki že tradicionalno združuje kulinariko, smučanje in zabavo na Krvavcu, je letos znova presegel pričakovanja.
Letošnja deveta izvedba Gourmet Cupa Ljubljana je ponovno dokazala, da gre za enega najpomembnejših kulinaričnih dogodkov v regiji. 3. marca so se na Krvavcu zbrali kuharski mojstri, priznani vinarji, mladi talenti in strastni smučarski navdušenci, ki so ob izvrstni hrani, izbranih vinih in dinamičnih smučarskih vožnjah ustvarili edinstveno vzdušje.
Dogodek, ki ga organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s partnerji – Turizmom Ljubljana, RTC Krvavec in Koželjem, Hišo dobrih vin – ni le kulinarični spektakel, temveč tudi izjemna priložnost za promocijo gostinskega poklica med mladimi, krepitev timskega duha gostinskih kolektivov in sklepanje novih poslovnih vezi. Kot poudarja mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, "dogodek pomembno prispeva k ugledu in priljubljenosti gostinske dejavnosti, še posebej med mladimi. Gastronomija je eden od stebrov nadaljnjega razvoja turizma, saj vse bolj vpliva na odločitev gostov za obisk prestolnice in širše regije. Ključni za ohranjanje in nadgradnjo tega trenda bodo inovativni mladi talenti."
Martin Jezeršek, direktor Jezeršek gostinstva, je ob tem poudaril: "Letošnji Gourmet Cup Ljubljana je ponovno dokazal, da ni zgolj dogodek, temveč prostor za povezovanje, izmenjavo znanj in navdih za prihodnje generacije gostincev. Z nestrpnostjo pričakujemo jubilejno deseto izvedbo, ki bo prihodnje leto prinesla še več nepozabnih trenutkov."
Gourmet zajtrk in Colmar Gourmet pokal
Gourmet Cup Ljubljana 2025 se je začel s slastnim Gourmet zajtrkom, ki je poskrbel za obilico energije in odlično vzdušje med udeleženci. Gostje so uživali v pristnem Ljubljanskem zajtrku – mariniranem fileju rdeče postrvi, marinirani rdeči pesi, motovilcu ter originalni Pohorski šunki Filipa Flisarja, ki je s svojo prepoznavno energijo in karizmo še dodatno popestril jutranje dogajanje. Za razvajanje brbončic so poskrbeli tudi Bojan Firbas, legenda Gourmet Cupa, pralineji Molinet, okusne kremšnite in sveže sadje (Geaprodukt). Skupaj z Jezerški so poskrbeli, da so se tekmovalci na progo podali polni energije.
Po zajtrku je sledil žreb štartnih številk, nato pa poseben trenutek – Martin Jezeršek je naziv ambasadorja Gourmet Cup Ljubljana s posebnim dresom podelil nekdanjemu vrhunskemu slovenskemu alpskemu smučarju Juretu Koširju, ki je tudi uradno otvoril smučarsko tekmo za Colmar Gourmet pokal. Kot predtekmovalec se je na progo podal še en nekdanji profesionalni smučar prostega sloga – Filip Flisar.
Kar 120 tekmovalcev se je pomerilo v šestih kategorijah, v igri pa so bile medalje, izbrane penine Estate Selection hiše Puklavec Family Wines ter številne druge bogate nagrade. Najhitrejši tekmovalec, Luka Pančur, je prejel nepozabno poletno doživetje za dve osebi na Krvavcu (RTC Krvavec), hkrati pa si je kot najhitrejši gostinec prislužil še enoletni najem profesionalnega pomivalnega stroja (Winterhalter) in komplet BWT filtrov za ledomat (Pulito Solutions). Najhitrejša gostinka, Manja Trobec iz Hotela Pok, je prejela komplet BWT za filtracijo in pripravo vode za kavomat (Pulito Solutions), medtem ko je drugouvrščena gostinka, Nuša Marlot, prejela 300 ročno izdelanih pralinjev Molinet.
Pestro bero nagrad so dopolnile še ročne ura blagovne znamke Jaques Lemans, ki so pripadle najboljšim trem v vseh šestih kategorijah. Prvič pa so bili nagrajeni tudi tekmovalci, ki smučanja ne dojemajo zgolj kot tekmo, ampak kot užitek – organizator je v sodelovanju z Elanom z vrhunskimi smučmi Elan nagradil tri tekmovalce z najboljšim sredinskim časom, med njimi tudi vrhunskega chefa Igorja Jagodica.
Prva mesta na stopničkah za Colmar Gourmet pokal so ponosno zasedli: Manja Trobec (Hotel Pok) – kategorija gostinke, Luka Pančur – kategorija gostinci, Arne Karnel (Mastnak & Frelih) – kategorija vinarji, Bogdan Jagodic – kategorija deskarji, Jaka Rebolj (Jack Sport) – kategorija moški skupno in Helena Purič – kategorija ženske skupno.
Navdušili mladi talenti in crudo okusi
Gourmet Cup Ljubljana se vsako leto vse bolj osredotoča na spodbujanje mladih talentov in dvig prepoznavnosti gostinskega poklica med mladimi. Letos so obiskovalci imeli priložnost okusiti kar enajst inovativnih jedi, ki so jih pod vodstvom priznanih slovenskih kuharskih mojstrov pripravili dijaki in študenti iz devetih gostinskih šol:
- Pod mentorstvom Gala Mavretiča (Gorgie bistro) sta ustvarjala Špela Novak Kraner in Nejc Bizjak iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana – BIC Ljubljana, ki sta pripravila svinjsko potrebuševino s hrustljavimi ajdovimi žganci in slovenskim kimchijem.
- Pod mentorstvom Davorja Družinca (Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije) sta ustvarjala Izabela Gogič in Anžej Gros, ki sta pripravila steak bohinjske cike, narastek z mohantom, pire gomoljne zelene z masleno koruzo ter Julija Kusterle in Kim Sušnik, ki sta pripravili gibanico po moderno. Vsi prihajajo iz Strokovnega izobraževalnega centra Radovljica.
- Pod mentorstvom Simona Bertonclja (Restavracija Julijana) sta ustvarjala Evelin Židan in Vuk Glišović iz Višje šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, ki sta pripravila pekljan dimljen telečji jezik, domače raviole s pečeno kolerabo in pastinakom, peno lokalnih jurčkov in krompirja, ocvrto svinjsko kožo in šalotko ter proseno kašo s suhimi slivami, karameliziranimi hruškami, sladoled iz grozdja izabela ter peno janeža z vaniljo.
- Pod mentorstvom Andreja Smogavca (Restavracija Spargus) sta ustvarjali Anja Kosič in Neja Krošer iz Srednje poklicne in strokovne šole Zreče, ki sta pripravili bao buns z nacufanim pujsom, gorčično majonezo, fermentirano daikon redkvijo in pohorskimi šitaki.
Tokrat je bilo na Gourmet Cupu Ljubljana kar nekaj novih obrazov, tako med chefi mentorji kot tudi med sodelujočimi šolami, ki so se dogodka udeležili prvič:
- Pod mentorstvom v preteklosti že sodelujočega Sebastjana Plevčaka (Restavracija in kavarna 7) sta ustvarjala Aleksej Germadnik in Aljaž Potočnik iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravila sta prašičkovo potrebuševino, fregolo, gobe in zimsko solato.
- Pod mentorstvom Boštjana Lačna (Restavracija in delikatesa Kodila) sta ustvarjala Matevž Gutman in Štefan Lazarovski iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravila sta ocvrta jetrca mangulice s krompirjevo peno.
- Pod mentorstvom Boštjana Volka (Oštarija Volk) sta ustvarjala Melanija Lazova in Megimeri Klemenčič iz Šolskega centra Velenje, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravili sta polnozrnat korenčkov vafelj.
- Pod mentorstvom Filip Matjaža (COB Restavracija) sta ustvarjala Jure Mahnič in Tai Pipan iz Srednje šole Izola, ki so se dogodka udeležili prvič. Pripravila sta skrivnost Jadrana: sipino omako s polentnim oblakom.
- Pod mentorstvom Marka Pavčnika (Pavus Laško), ki je bil letos prvič v vlogi chefa mentorja, sta ustvarjala Pija Frešer in Alja Potočar iz Višje strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor. Pripravili sta germknödel, polnjen z brusnicami, vaniljevo peno, in olje smrekovih iglic.
Ljubitelji crudo okusov so prišli na svoj račun s svežimi ostrigami, vrhunskim jesetrovim kaviarjem Alpenkaviar iz avstrijskih gora ter edinstvenimi crudo prigrizki in sushi rolicami. Sushi mojster Ernest je iz 5-kilogramske tune pripravil pravo kulinarično doživetje, ki je goste popeljalo v svet prefinjenih morskih okusov.
Koželj, Hiša dobrih vin, je poskrbela za razkošen izbor vrhunskih šampanjcev in ekskluzivnih penin priznanih blagovnih znamk, kot so Louis Roederer, Soligo, Medot, Monterosso, Puklavec Family Wines, Frelih, Albiana, Klet Krško in Nebo. Za dodatno osvežitev so bili na voljo tudi smučarsko obarvani koktajli ter osvežilni sladoledi Algida (Vigros).
Udobje brez primera in energična Alya
Organizatorji so v sodelovanju s sponzorji poskrbeli, da je bila izkušnja vseh prisotnih na najvišji ravni. Colmar je zagotovil udobna in funkcionalna oblačila za mlade talente, mentorje, chefe ter celotno organizacijsko ekipo, Ford pa udobne prevoze na lokaciji dogodka. Vrhunec dneva je bila nepozabna après-ski zabava na Plaži Krvavec, kjer je z energijo in karizmo nastopila Alya z bendom.
Druga Gourmet večerja na zajli z Michelinovo zvezdico
4. marca se je dogajanje sklenilo z ekskluzivno Gourmet večerjo na zajli, ki je goste dobesedno in gastronomsko popeljala v višave. Michelinov chef Igor Jagodic (Restavracija Strelec) je pripravil mojstrsko jed po navdihu Okusov Ljubljane – teletino z rdečim zeljem in omako z dimljenim kostnim mozgom.
Za sladek zaključek in pristno domače vzdušje v koči Sonček je poskrbel Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), ki je z mojstrsko sladico in spremljavo folklore večeru dodal posebno toplino in čar. Več utrinkov si poglejte v fotogaleriji.