20. 4. 2022, 16:17 | Promocijska objava
Gurmani, tu boste brez dvoma zadovoljili svoje brbončice (in vse druge čute!)
Na gastronomsko popotovanje se odpravite v Opatijo, ki je vsem dobro znana kulinarična destinacija. Šparglji, češnje, morske specialitete – same dobrote, ki bodo vaše brbončice razvajale do onemoglosti.
Opatija je raj za gurmane, saj že sama po sebi ponuja lokalne dobrote z bližnjih kmetij, poleg tega pa je to tudi kraj nekaterih najboljših hrvaških restavracij, od tradicionalnih konob s ponudbo originalnih lokalnih jedi do ekskluzivnih restavracij, ki tradicijo oplemenitijo s sodobnimi trendi v kulinariki.
Opatijske restavracije med gastronomskimi poznavalci slovijo po raznoliki ponudbi vrhunskih jedi, ki so pripravljene iz lokalnih in sezonskih živil. Tu lahko seveda uživate v svežih ribah in drugih morskih specialitetah, ulovljenih v Kvarnerskem zalivu. Poleg tega pa so tu vrhunec sezonskih kulinaričnih užitkov regionalne dobrote, kot so šparglji, maroni in češnje, zaradi katerih je Opatija vse bolj priljubljena gastronomska destinacija.
V ribiškem kraju Volosko so na primer vse ulice usmerjene proti srcu Voloskega – "mandraču" oz. pristanišču – kajti z jutranjo zarjo pride v majhno pristanišče sveža riba, ki se lahko takoj znajde na jedilniku številnih konob in restavracij, prav to pa je glavna skrivnost lokalne gastronomske scene, ki spada v sam hrvaški vrh.
Kraj Dobreć je po drugi strani skrit v stoletnih gozdovih kostanjev – maronov. Najbolj znan je prav po teh avtohtonih plodovih na pobočjih Učke, ki so lokalna poslastica, znana po vsem svetu. Spomladi v teh gozdovih uspevajo šparglji, v okolici pa je na pretek tudi olivnega olja in medu, ki prav tako bogatijo krožnike tamkajšnjih pristnih konob.
Odlično gastronomsko ponudbo pa najdete tudi v opatijskih hotelih. Ta prav tako temelji predvsem na svežih lokalnih pridelkih z bližnjih družinskih kmetij in uporabi sezonskih živil, kot so šparglji v aprilu, škampi v maju, češnje v juniju, jastogi avgusta.
Ponudbo Food Journey boste našli v hotelih Liburnia Hotels & Villas – Admiral, Ambasador, Istra, Palace Bellevue, Hotel Excelsior – kjer vas bodo razvajali najboljši kuharski mojstri v regiji. Ti se vedno potrudijo, da dobite na krožnikih sveže sezonske in lokalne sestavine, zato v tem času v nekaterih od njih potekajo dnevi špargljev.
Kam na odlične šparglje?
• V Hotelu Ambasador v restavraciji Cubo od 18. do 24. aprila poteka teden špargljev, in sicer vam je na voljo kar 3-hodni pomladni meni – ne zamudite tega popolnega pomladnega doživetja okusov.
• Tudi v Hotelu Excelsior potekajo dnevi špargljev, in sicer do 30. aprila. Gre za posebni meni, posvečen špargljem, ki vključuje špargljevo juho, solato s šparglji in jajci, omleto s pršutom in šparglji, piščančji file s šparglji, brancin s šparglji in zelenjavo, šurlice s pršutom in šparglji, rižoto s šparglji in šampinjoni.
• V Hotelu Palace Bellevue, natančneje v Kavarni Strauss, eni najbolj znanih opatijskih kavarn, vam bodo jedi s šparglji na voljo tudi v maju. Poskusite odlični quiche s šparglji in lososom, slastna poširana jajca s šparglji in fritajo s šparglji in pršutom.
Še ta slastni morski namig ...
V Hotelu Ambasador bo maj mesec škampov – v njihovi a la carte restavraciji Cubo boste imeli ves maj na voljo posebni meni, zasnovan na škampih.
Čare Opatije pa lahko doživite tudi s ponudbo Opatija Delights, ki v hotelih Ambasador, Istra in Palace Bellevue poleg bogatega samopostrežnega zajtrka in večerje za gurmane vključuje neskončno sproščanje v njihovih oazah wellnessa.
In, pozor, v paketu Opatija Delights vas čaka še dodatno razvajanje telesa in duha, kot so okušanje lokalnih poslastic ob kozarcu lokalnega vina, vstopnice za Naravni park Učka, kozarec penine in darilo presenečenja z domačimi avtohtonimi izdelki.