Uredništvo | 8. 10. 2024, 09:02

Slovenski hotel navdušuje obiskovalce: v tem znamenitem 'alpskem' hotelu ponujajo tudi ... (FOTO)

Suzan Gabrijan/fotomontaža

V čudoviti Logarski dolini, obkroženi z mogočnimi Kamniško-Savinjskimi Alpami, je Hotel Plesnik pod vodstvom kuharskega mojstra Janeza Bratovža nadgradil svojo kulinarično ponudbo.

V Hotelu Plesnik v Logarski dolini so pod taktirko kuharskega mojstra in pionirja sodobne slovenske kulinarike Janeza Bratovža nadgradili svojo kulinarično ponudbo. Ta bo goste še naprej nagovarjala s tradicijo, trajnostjo in povezanostjo z lokalnim okoljem ter jim omogočila še popolnejšo izkušnjo sprostitve in dobrega počutja v zavetju Kamniško-Savinjskih Alp. Kuhinjo prevzema mladi chef Tom Čopar, ki se je kalil v Hiši Raduha, Restavraciji JB, Vili Herberstein in restavraciji La Raza v Španiji.

Kuharski mojster Janez Bratovž in mladi chef Tom Čopar

Kuharski mojster Janez Bratovž in mladi chef Tom Čopar

Aleksandra Saša Prelesnik

Tradicija je izjemno pomemben del Hotela Plesnik. Družina Plesnik v Logarski dolini živi že vse od leta 1426, prvi hotel pa je Franc Plesnik odprl leta 1932, a je bil med vojno požgan. Pod vodstvom njegove hčerke in današnje lastnice Martine Plesnik je v novi podobi zaživel leta 1995 in postal prepoznavni simbol ene izmed najlepših alpskih ledeniških dolin daleč naokoli.

Gostje so uživali v vrhunskem kulinaričnem popotovanju.

Gostje so uživali v vrhunskem kulinaričnem popotovanju.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Martina Plesnik ni le lastnica hotela, temveč iskrena zagovornica ohranjanja pristne naravne dediščine, zato vse življenje skrbi za razvoj Logarske doline, ki mora po njenem prepričanju postati najbolj trajnostna alpska dolina. Tudi v Hotelu Plesnik smo zato pri vsem, kar počnemo, izjemno zavezani k trajnosti," je na dogodku poudarila Urška Kolar, nova direktorica Hotela Plesnik. Hotel Plesnik je prejemnik zelenega znaka Slovenia Green, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija, in certifikata Green Globe. Filozofija hotela je osnovana na nekaj ključnih točkah: narava in trajnost, sprostitev in zdravje, tradicija, udobje in – od zdaj še toliko intenzivneje – vrhunska kulinarika.

Martina Plesnik in Urška Kolar, nova direktorica Hotela Plesnik

Martina Plesnik in Urška Kolar, nova direktorica Hotela Plesnik

Aleksandra Saša Prelesnik

Več kot 90 let kulinarične tradicije

Da je bila vrhunska kulinarika del identitete hotela že od njegovih začetkov, priča knjiga receptov Marije Plesnik (babice Martine Plesnik) iz leta 1935. Njenim receptom so v kuhinji Hotela Plesnik pod budnim očesom začetnika 'fine dininga' v Sloveniji Janeza Bratovža in mladega kuharskega mojstra Toma Čoparja zdaj pridali sodoben pridih in jih kot poklon tradiciji družine Plesnik umestili na začetek jedilnika. Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek (tatarski biftek), hišno specialiteto, po kateri so Plesnikovi sloveli že v 30. letih 20. stoletja. 

Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek, po receptu Marije Plesnik.

Na novem meniju so med drugim znova obudili tudi surovi biftek, po receptu Marije Plesnik.

Aleksandra Saša Prelesnik

Jedem družine Plesnik so v novem meniju, ki je čez dan na voljo tudi zunanjim obiskovalcem, dodali še izbor tradicionalnih jedi iz Zgornje Savinjske doline, od domačih govejih salam in sirov avtohtone jezersko-solčavske ovce bicke do grušavih žlinkrofov, ki jih pripravljajo kot samostojno slano jed. V času kolin, ko se na Domačiji Plesnik zbere vsa družina, pripravijo zgornjesavinjski želodec in druge suhe mesnine iz domače govedine. Te lahko, poleg številnih drugih lokalno pridelanih dobrot, gostje hotela vse leto okušajo tudi pri zajtrku.

Grušavi žlinkrofi in štruklji iz Savinjske doline z luštrekovim nadevom

Grušavi žlinkrofi in štruklji iz Savinjske doline z luštrekovim nadevom

Aleksandra Saša Prelesnik

Vrhunsko kulinarično ponudbo na novem jedilniku dopolnjuje tako imenovana hrana za dušo: nabor jedi, ki so polnega okusa, naravne in slastne, od ročno izdelanih njokov in raviolov do luštrekovih štrukljev in telečjih ličnic v rožmarinovi omaki. Poleg nove ponudbe sta Tom Čopar in Janez Bratovž oblikovala tudi do 5-hodne večerne menije, ki z vrhunskimi okusi navdušujejo hotelske goste.

Gostje so uživali v vrhunskem kulinaričnem popotovanju.

Gostje so uživali v vrhunskem kulinaričnem popotovanju.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Zelo sem vesel, da so lastniki in vodstvo hotela Plesnik nagnjeni k razvoju kulinarike in da sem dobil priložnost, da lahko tukaj uresničujem svoje kuharsko poslanstvo. Želim si sodelovati z lokalnimi dobavitelji in razviti dobro kulinariko na podlagi tradicije, povezovanja in trajnosti. Počaščen sem, da lahko vse to izpeljem z Janezom, s katerim sva pred leti že sodelovala in ki s svojimi bogatimi izkušnjami veliko pripomore k naši novi zgodbi," je na dogodku povedal vodja kuhinje hotela Plesnik, chef Tom Čopar.

"Sestavina je najpomembnejši del kuhanja"

Poleg tradicije je vodilo hotelske kuhinje tudi trajnostna naravnanost, ki gre z roko v roki z neokrnjenim okoljem Logarske doline in podporo lokalnim pridelovalcem. V Hotelu Plesnik zato večina sestavin izvira iz bližnje okolice, s čimer podpirajo lokalne dobavitelje in slovenske turistične kmetije. Za prihodnjo pomlad načrtujejo tudi svojo njivo

"Sestavina je najpomembnejši del kuhanja, zato je dobro sestavino treba s trudom iskati – zmeraj najprej v okolici kuhinje," je na dogodku povedal chef Janez Bratovž, začetnik sodobne slovenske kuhinje in idejni vodja nove kulinarične ponudbe Hotela Plesnik.

Telečje ličnice v rožmarinovi omaki in pečen goveji hrbet

Telečje ličnice v rožmarinovi omaki in pečen goveji hrbet

Jure Klobčar

"Obiskali smo vse kmetije v okolici in prijetno presenečen sem bil, kako so bili kmetje veseli obiska in zanimanja za to, kar počnejo. Sodelovanje restavracij z lokalnimi pridelovalci je pomembno in obojestransko koristno," je poudaril eden najboljših slovenskih chefov, ki je skupaj s kuharskim mojstrom Tomom Čoparjem zasnoval popoldanski jedilnik, namenjen tako gostom kot mimoidočim, in jedilnik večerij za hotelske goste. "Nismo želeli ustvariti vrhunske kuhinje, ampak vrhunsko dobre jedi, ki so pristne in domače."

Napoved 'fine dining' restavracije

"Mislim, da so izjemno redki hoteli, kjer bi hotelski gostje jedli tako dobro kot v Hotelu Plesnik. Vse delamo sami v kuhinji, kar terja veliko časa, a verjamem, da je na dolgi rok to edina možna pot do uspeha," je povedal Janez Bratovž in napovedal, da bodo kmalu pripravili tudi poseben degustacijski meni, ki bo del jedilnice v tako imenovani Lovski sobi spremenil v 'fine dining' restavracijo za 12 do 15 gostov. "Jedi na tem degustacijskem meniju bodo povsem izpopolnjene, s poudarkom na mikrolokaciji, in res zelo posebne. Prepričan sem, da si Savinjska dolina zasluži eno tako restavracijo, ki bo znana tudi širše!"

Grušavi žlinkrofi in štruklji iz Savinjske doline z luštrekovim nadevom

Grušavi žlinkrofi in štruklji iz Savinjske doline z luštrekovim nadevom

Jure Klobčar

Za manj zavržene hrane

V skladu s trajnostno filozofijo v Hotelu Plesnik na več načinov skrbijo za čim manj zavržene hrane – med samopostrežnim zajtrkom raje po potrebi dodajo sestavine in dopolnijo košarice za kruh, večhodni večerni meni pa si gostje izberejo že ob prijavi v hotel. S tem omogočijo, da v kuhinji pripravijo ravno toliko obrokov, kolikor jih gostje naročijo in tudi pojejo, ter se tako v največji meri izognejo zavrženi hrani.

30 let Hotela Plesnik

Prihodnje leto bo Hotel Plesnik obeležil častitljivih 30 let od ponovnega odprtja. Ob tej priložnosti pripravljajo številne dogodke in novosti, v ospredju pa bo trajnostna gastronomija, ki se prepleta s telesnim zdravjem, okoljsko zavestjo in blaginjo skupnosti.

Domači žajbljev liker, ki ga pripravljajo sami.

Domači žajbljev liker, ki ga pripravljajo sami.

Aleksandra Saša Prelesnik

"Le tisto, kar je zares trajnostno, je v resnici prestižno," poudarja Martina Plesnik, lastnica Hotela Plesnik, ki si že dolga leta zavzeto prizadeva za ohranjanje neokrnjene in pristne Logarske doline. Zato obljublja, da bodo gostom v Hotelu Plesnik tudi v prihodnje zagotavljali celosten oddih v neokrnjeni naravi: številne priložnosti za sprostitev, protistresne in ajurvedske programe, jogo, meditacijo, a tudi nepozabno kulinarično izkušnjo, ki vzor črpa v lokalni preteklosti in navdih išče v trajnostni prihodnosti.

Janez Bratovž in Tom Čopar sta za pomoč v kuhinji sestavila številčno ekipo.

Janez Bratovž in Tom Čopar sta za pomoč v kuhinji sestavila številčno ekipo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Dobavitelji Hotela Plesnik:

Kmetija Plesnik, Logarska dolina (govedina za juho, meso za klobase in salame)
Kmetija Matk, Logarska dolina (sir)
Kmetija Moličnik, Luče (jajca)
Kmetija Spodnji Strmčnik, Luče (jogurt, skuta)
Kmetija Ploder, Solčava (sir, maslo)
Brinečev kmečki mlin, Spodnja Rečica (moka)
Ribogojnica Špegelj, Male Braslovče (postrv)
Ribogojnica Goričar, Podbočje (postrv)
Kmetija Veršič, Markovci (moka, bučno in sončnično olje, krompir, zelenjava)
Borak, Ljubljana (med)
Kmetija Grad, Domžale (sadje, zelenjava)

 

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču