15. 2. 2023, 12:36 | Vir: STA
Imamo ga! Tudi letos so izbrali najboljši krof v Sloveniji (preverite, kje ga pečejo)
Ste ga že poskusili?
Zmagovalec tekmovanja Naj krof Slovenije 2023 je v kategoriji klasičnih krofov krof Doma starejših občanov Novo mesto, v kategoriji inovativnih pa Biotehniški izobraževalni center Ljubljana s krofom s sivko, medom in smetano.
Kot so sporočili iz Turistično gostinske zbornice Slovenije, se kakovost krofov vsako leto izboljšuje.
V kategoriji klasičnih krofov je drugo mesto osvojila Slaščičarna Emilija iz Idrije, tretje pa Terme Banovci. V kategoriji inovativnih je drugo mesto osvojil krof s holandsko omako in slanino, ki so ga pripravili v Jasna Chalet Kranjska Gora, tretje pa krof z jabolčnim polnilom iz Doma starejših občanov Novo mesto.
Izbor so pripravili tretjič
Kot so sporočili iz zbornice, ki je izbor pripravila tretjič, so komisijo sestavljali predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije ter mednarodni ocenjevalec Svetovne zveze kuharskih združenj Tomaž Vozelj, priznana slaščičarska mojstrica in predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Alenka Kodele ter vodja gostinstva v Gostinskem podjetju Trojane Urška Strnad.
Ocenili približno 30 krofov
Pri ocenjevanju, ki so ga opravili v torek, so upoštevali videz in splošni vtis izdelka, pravilno obdelavo testa, stopnjo cvrtja, polnilo ter okus. Ocenili so približno 30 krofov.
Kot je dejal Vozelj, se kakovost krofov iz leta v leto izboljšuje, zato je izbor najboljših krofov zahtevno delo. Kodeletova pa je poudarila, da so ponudniki inovativnih krofov pokazali veliko domišljije ter uporabili zelo različne nadeve in glazure.
Lani so slavili na Vrhniki
Zmagovalce so razglasili v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija. Etnolog Janez Bogataj je ob tem predstavil bogato izročilo cvrtja krofov na Slovenskem. Lani so najboljši klasični krof pripravili v vrhniški slaščičarni Berzo, najboljšega inovativnega pa v Domu starejših občanov Novo mesto.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc