Pomlad je čas, ko so prve jagode že na voljo in ljubitelji tega sadja ga po zimi komaj čakajo.
Tisto sadje, ki je obrano na vrhuncu zrelosti, zdrži le nekaj dni. Če ga želite ohraniti nekoliko dlje, ga lahko shranite v hladilniku. A nekateri pridelki ne prenesejo dobro nižjih temperatur – njihov okus se lahko spremeni, dodatno zorenje pa se povsem ustavi. Sveže jagode so eden največjih poletnih užitkov. Obstajajo številni recepti, s pomočjo katerih lahko izkoristite ta okusni sadež, ki pa - žal - na sobni temperaturi ne zdrži prav dolgo. Pravzaprav imate samo dan ali dva časa, da jagode pustite na pultu, nato pa začnejo propadati. Če želite, da zdržijo več kot nekaj dni, jih je najbolje shraniti v hladilniku, poroča portal Southern Living.
Kako dolgo jagode zdržijo v hladilniku?
Ker začnejo jagode na sobni temperaturi hitro gniti, jih je treba za daljše shranjevanje spraviti v hladilnik. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) priporoča, da sveže pridelke hranite v čistem hladilniku pri temperaturi 4 stopinje Celzija ali manj. Ko so enkrat shranjene, jagode zdržijo od pet do sedem dni. Tako bodo ohranile svežino in čvrstost.
Kdaj jagod ne shranjujte v hladilniku
Če jih nameravate pojesti takoj, je najbolje, da jih jeste pri sobni temperaturi. Hladno okolje v hladilniku namreč zmanjša njihov naravni vonj in vpliva na naše brbončice – jagode se zdijo manj sladke. Če jih torej vzamete iz hladilnika, jih pred postrežbo pustite vsaj 30 minut na sobni temperaturi. Na splošno: če veste, da boste jagode pojedli takoj, jih ne dajajte v hladilnik – a jih tudi ne puščajte na pultu več dan ali dva dni.
Kako shranjevati jagode
Za najboljšo svežino jagode hranite v plastični embalaži, v kateri ste jih kupili. Če ste jih kupili v košarici, jih prestavite v plastično vrečko za shranjevanje sadja in jo pustite delno odprto. Vrečko ali embalažo postavite v predal za sadje in zelenjavo v hladilniku ter zaprite zračnik, da ustvarite vlažno okolje. Jagode lahko hranite tudi v neprodušno zaprti posodi, obloženi s papirnatimi brisačami, ki vpijejo odvečno vlago. Narezane jagode shranite v zaprto posodo, vendar se začnejo hitreje kvariti kot cele – porabite jih naslednji dan.
Kako podaljšati obstojnost jagod
Poleg hlajenja lahko uporabite še nekaj trikov, da bodo jagode zdržale dlje:
-
Ne odstranjujte pecljev, dokler jagod ne pojeste – cele jagode se ohranijo bolje kot narezane.
-
Ne perite jih vnaprej, saj vlaga pospešuje gnitje. Operite jih tik pred uporabo.
-
Uporabite posodo, obloženo s papirnatimi brisačami, da vpijejo vlago in preprečijo nastanek plesni.
-
Če je mogoče, jih shranjujte v eni plasti, da zrak lahko kroži in se bakterije ne širijo med sadeži.
Kako zamrzniti jagode
Če želite oprane in narezane jagode shraniti za dalj časa, jih lahko zamrznete do enega leta. Zamrzovanje po posameznih plasteh omogoča lažjo uporabo po potrebi. Postopek je naslednji:
-
Jagode sperite pod hladno tekočo vodo. Odstranite vse, ki kažejo znake propadanja.
-
Razporedite jih po čisti brisači in jih temeljito osušite.
-
Odrežite peclje in bele sredice.
-
Cele ali narezane jagode razporedite v eni plasti po pladnju in jih zamrznite.
-
Nato jih prestavite v posodo ali vrečko z zadrgo za zamrzovanje. Tako shranjene jagode zdržijo do enega leta.
Tako boste prepoznali pokvarjene jagode
Pokvarjene jagode običajno kažejo znake plesni, zlasti tam, kjer se dotikajo druga druge. Lahko so razbarvane, mehke, z mokrimi deli. Sveža jagoda je čvrsta, medtem ko pokvarjena postane kašasta in mehka. Okus ni več sladek, ampak nekoliko gniloben. Če jagode kažejo te znake, jih zavrzite. Jagode imajo pogosto spore plesni že na površini. Hladilna temperatura upočasni njihovo razmnoževanje in posledično kvarjenje. Zato hlajenje podaljša svežino.