Gre za jed, ki jo imajo radi številni, a zna se zgoditi, da so kljub dobrim namenom in trudu za štedilnikom lignji na koncu preprosto - gumijasti.
Lignji so zelo okusna jed, treba pa jih je pravilno pripraviti, da ostanejo mehki in sočni. Verjetno je že marsikdo med vami naletel na take, ki so bili gumijasti in trdi. Številni naravnost obožujejo ocvrte lignje, obstaja pa še več načinov priprave. Med njimi je možnost, da jih pripravimo v vinski omaki in postrežemo s kakšno okusno prilogo.
Za ta recept lahko uporabite tako sveže kot zamrznjene lignje. Sveži morajo imeti prijeten vonj po morju, njihova površina naj ne bo sluzasta. Če se odločite za pripravo zamrznjenih lignjev, jih pred tem počasi odmrznite (najbolje v hladilniku). Pred pripravo jih temeljito očistite - odstranite notranje organe, prozorno kost in hrustanec. Pazljivo odstranite tudi kožo (to naredite tako, da malce podrgnete po lignju), tako bodo preprosto nežnejši. Nato jih narežite na obroče ali trakove. Najboljši so takrat, ko jih pripravimo zelo na hitro, v dveh minutah, ali pa jih kuhamo dlje časa, več kot pol ure.
Recept za lignje v vinski omaki
Sestavine (za tri osebe):
- 500 g lignjev (očiščenih in narezanih na obročke)
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 čebula (drobno sesekljana)
- 3 stroki česna (drobno sesekljana)
- 200 ml suhega belega vina
- 200 ml paradižnikove mezge
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
- sol in poper po okusu
- 1 žlička sladkorja (po želji)
- limona (za postrežbo)
Priprava:
Lignje očistite in narežite na kolutke ali trakove. Potem pripravite vse sestavine, da bo kuhanje potekalo hitro. V večji ponvi segrejte oljčo olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane mehka in zlato rjava. Dodajte sesekljan česen in pražite še kakšno minuto, dokler ne zadiši.V ponev dodajte lignje in jih pražite na visoki temperaturi 1-2 minuti. Pazite, da jih ne prepečete. Zalijte s suhim belim vinom in pustite, da vino povre na polovico.
Dodajte paradižnikovo mezgo, sol, poper in sladkor in vino. Premešajte in zmanjšajte temperaturo na nizko. Kuhajte še 15-20 minut, da se okusi povežejo, tekočina izpari in lignji postanejo mehki. Pred postrežbo jih potresite s sesekljanim svežim peteršiljem in postrezite z rezino limone. Lignje v vinski omaki lahko postrežete z različnimi prilogami, kot so pečen krompir, testenine ali polenta. Dober tek!